Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

MAAE je znepokojená komunikáciou s jadrovou elektrárňou v Záporoží

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa MAAE, odvolávajúcej sa na ukrajinské úrady, vedenie elektrárne sa teraz musí podriaďovať rozkazom veliteľa ruských síl.

Viedeň 6. marca (TASR) - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v nedeľu vyjadrila "hlboké znepokojenie" nad správami o prerušení komunikácie so Záporožskou jadrovou elektrárňou, ktorá bola tento týždeň obsadená ruskými jednotkami útočiacimi na Ukrajine.

Ruské sily zaútočili na elektráreň v piatok a zmocnili sa jej, pripomenula agentúra AFP. Podľa MAAE, odvolávajúcej sa na ukrajinské úrady, vedenie elektrárne sa teraz musí podriaďovať rozkazom veliteľa ruských síl.

Ukrajina tiež oznámila, že ruské sily vypli elektrárni niektoré mobilné siete a internet a že telefónne linky, e-maily a fax už nefungujú. Komunikácia prostredníctvom mobilných telefónov je stále možná, ale v nízkej kvalite, uviedla MAAE.

Riaditeľ MAAE Rafael Grossi v súvislosti s touto situáciou vyhlásil, že je "mimoriadne znepokojený," uviedla v nedeľu televízia Sky News.

Vysvetlil, že na to, aby bolo možné prevádzkovať elektráreň bezpečne, "manažment a zamestnanci musia mať možnosť vykonávať svoje povinnosti v stabilných podmienkach bez neprimeraného vonkajšieho zasahovania alebo tlaku".

Spoľahlivá komunikácia medzi regulátorom a prevádzkovateľom je rozhodujúcou súčasťou celkovej jadrovej bezpečnosti a ochrany," povedal.

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu podľa Kremľa uistil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o "fyzickej a jadrovej bezpečnosti" jadrovej elektrárne v Záporoží.

Grossi v piatok ponúkol, že odcestuje na Ukrajinu, aby s Kyjevom a neskôr i Moskvou rokoval o spôsoboch, ako zaistiť bezpečnosť ukrajinských jadrových zariadení.

Táto jeho ponuka prišla len niekoľko hodín po tom, ako ruské sily po bojoch s ukrajinskými jednotkami ovládli jadrovú elektráreň v Záporoží.