Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Znepriatelené strany sa vrátili k rokovaniam o prímerí v Hudajde

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Jemenské vládne sily, podporované vojenskou koalíciou na čele so Saudskou Arábiou, a šiitskí povstalci známi ako húsíovia sa dohodli na prímerí v Hudajde ešte v decembri 2018.

Saná 16. júla (TASR) - Prvýkrát za posledných päť mesiacov sa zišli zástupcovia znepriatelených strán v Jemene na rokovaniach o prímerí v strategicky významnom prístavnom meste Hudajda. Stretnutie sa začalo ešte v nedeľu na palube lode OSN v Červenom mori, informovala v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie s "jemenských vládnych kruhov".

Samotná OSN oznámila prostredníctvom Twitteru, že išlo o dvojdňové rokovania pod vedením šéfa medzinárodnej pozorovateľskej misie v Jemene, dánskeho generála vo výslužbe Michaela Lollesgaarda.

Jemenské vládne sily, podporované vojenskou koalíciou na čele so Saudskou Arábiou, a šiitskí povstalci známi ako húsíovia sa dohodli na prímerí v Hudajde ešte v decembri 2018. Dohodu vtedy sprostredkovala takisto OSN. V máji húsíovia odovzdali pobrežnej stráži kontrolu nad prístavmi Hudajda, Salíf a Ras Ísá, medzinárodne uznávaná jemenská vláda však tento krok spochybnila.

Výbor zriadený na základe decembrovej dohody zo Švédska sa teraz dohodol na "mechanizme a nových opatreniach", ktoré majú "posilniť prímerie", informovala o výsledku najnovších rokovaní agentúra AFP.

Bezpečnostná rada OSN medzitým na pondelkovom zasadnutí v New Yorku jednomyseľne schválila predĺženie pozorovateľskej misie v Hudajde o šesť mesiacov - do 15. januára 2020. Vyzvala zároveň generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby zabezpečil doplnenie stavu príslušníkov tejto misie, ktorých je namiesto predpokladaných 75 v súčasnosti len 20.

Násilie v Jemene sa začalo už v roku 2014, keď húsíovia podporovaní Iránom dobyli hlavné mesto Saná. Medzinárodná koalícia, stojaca na strane legitímnej jemenskej vlády, zasahuje proti týmto povstalcom od marca 2015.

V dôsledku dlhotrvajúcich bojov sú milióny Jemenčanov na pokraji hladomoru. Vojna tak spôsobila najhoršiu humanitárnu krízu na svete. Pri dodávkach humanitárnej pomoci majú významnú úlohu práve prístavy na pobreží Červeného mora.