Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zo srebrenickej masakry obžalovali generála Savčiča

Ilustračné foto Foto: TASR

Milomir Savčič (60) velil 65. ochrannému motorizovanému pluku bosnianskosrbskej armády, ktorý zahŕňal prápor vojenskej polície.

Sarajevo 31. decembra (TASR) - Bosniansky prokurátor pre vojnové zločiny obžaloval v utorok generála niekdajšej bosnianskosrbskej armády za účasť na masakre približne 8000 moslimských mužov a chlapcov v Srebrenici v roku 1995, informovala agentúra Reuters.

Milomir Savčič (60) velil 65. ochrannému motorizovanému pluku bosnianskosrbskej armády, ktorý zahŕňal prápor vojenskej polície. Podľa obžaloby jeho ľudia v júli 1995 chytali, zabíjali a pochovávali dospelých moslimských Bosniakov z východnej enklávy Srebrenice, ktorá bola pod ochranou OSN.

"Savčič je obvinený z plánovania, velenia a dohľadu nad činnosťami... počas zajatia a zadržiavania niekoľkých stoviek bosniackych mužov na viacerých miestach v oblasti Nová Kasaba a ich nezákonného zatýkania, mučenia a vraždenia," uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry.

"Savčič je obvinený... zo spáchania trestného činu napomáhania pri genocíde," dodáva sa vo vyhlásení.

Savčič, ktorý nie je vo väzbe, je predsedom organizácie vojnových veteránov bosnianskej Republiky srbskej. Je držiteľom bosnianskeho i srbského občianstva.

Bosnianskosrbské sily vedené generálom Ratkom Mladičom zaútočili na Srebrenicu 11. júla 1995, oddelili mužov od žien a detí a zabili približne 8000 moslimov, ktorí boli potom pochovaní v masových hroboch. Masaker v Srebrenici je považovaný za najhoršie zverstvo v Európe od druhej svetovej vojny, poznamenal Reuters.