Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zo zoznamu EÚ pre zákaz nepodstatného cestovania vymazali Indonéziu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Cestovanie do Európskej únie z tretích krajín z nepodstatných dôvodov podlieha z dôvodu súčasnej pandemickej situácie dočasnému cestovnému obmedzeniu.

Brusel 18. novembra (TASR) - Rada EÚ (členské štáty) vo štvrtok, po preskúmaní odporúčania o postupnom zrušení dočasných obmedzení cestovania z nepodstatných dôvodov do EÚ, opäť aktualizovala zoznam krajín, osobitných administratívnych regiónov a iných subjektov a územných orgánov, pre ktoré by sa mali cestovné obmedzenia zrušiť. Z doterajšieho zoznamu bola odstránená Indonézia.

Cestovanie do Európskej únie z tretích krajín z nepodstatných dôvodov podlieha z dôvodu súčasnej pandemickej situácie dočasnému cestovnému obmedzeniu. Tým však nie je dotknutá možnosť členských štátov EÚ zrušiť dočasné obmedzenie cestovania z nepodstatných dôvodov pre plne zaočkovaných cestujúcich z tretích krajín.

Tento zoznam Rada EÚ každé dva týždne prehodnocuje a podľa okolností aktualizuje. Po novom by členské štáty EÚ mali od 18. novembra postupne zrušiť cestovné obmedzenia na vonkajších hraniciach Únie pre obyvateľov týchto 18 krajín: Argentíny, Austrálie, Bahrajnu, Čile, Jordánska, Južnej Kórey, Kanady, Kataru, Kolumbie, Kuvajtu, Indonézie, Namíbie, Nového Zélandu, Peru, Rwandy, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Uruguaja.

Platí to aj v prípade Číny, avšak pri potvrdení reciprocity. V tom prípade by sa cestovné obmedzenia mali postupne zrušiť aj pre špeciálne administratívne regióny Hongkong a Macao.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


V rámci kategórie subjektov a územných orgánov, ktoré aspoň jeden členský štát Európskej únie neuznáva ako štáty, by sa mali postupne zrušiť aj cestovné obmedzenia pre Taiwan.

Obyvatelia Andorry, Monaka, San Marína a Vatikánu sa na účely tohto odporúčania považujú za obyvateľov EÚ.

Kritériá na určenie tretích krajín, pre ktoré by sa malo súčasné cestovné obmedzenie zrušiť, zahŕňajú epidemiologickú situáciu a celkovú reakciu tretích krajín na ochorenie COVID-19, ako aj spoľahlivosť dostupných informácií a zdrojov údajov.

Na odporúčaní Európskej únie sa zúčastňujú aj krajiny pridružené k Schengenu: Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)