Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Zodpovednosť za útok na loď Tutor v Červenom mori prebrali húsíovia

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Pri útoku použili lodný dron spolu s leteckými dronmi a balistickými strelami.

Dubaj 13. júna (TASR) - Za útokom na loď Tutor plaviacu sa v Červenom mori stoja húsíovia, vyhlásil v stredu hovorca húsíov Jahjá Sarí. TASR informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

Sárí potvrdil, že húsíovia zaútočili na grécku loď Tutor. Dodal, že pri útoku použili lodný dron spolu s leteckými dronmi a balistickými strelami. Loď zasiahli a vážne poškodili a podľa Sárího hrozí jej potopenie.

Vážne poškodenie lode a použitie vzdušných prostriedkov potvrdzuje aj Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO), ktorá sa odvoláva na kapitána plavidla. Ten uviedol, že "loď naberá vodu a nie je pod kontrolou posádky". Dodal, že loď bola zasiahnutá dva razy, druhý zásah podľa kapitána spôsobil "letiaci projektil".

Útok sa podľa bezpečnostnej firmy Ambrey odohral v stredu asi 68 námorných míľ juhozápadne od jemenského prístavného mesta Hudajda, ktoré ovládajú povstalci.

Jemenskí povstalci podnikajú od vlaňajšieho novembra opakovane útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive. Robia tak na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Británia a Spojené štáty v januári začali uskutočňovať voči húsíom odvetné útoky.