Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zomrel alžírsky politik Abdal Kádir bin Sálih

Ilustračná snímka. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Dočasným prezidentom Alžírska sa stal bin Sálih po tom, ako pod tlakom masových prodemokratických protestov 2. apríla 2019 odstúpil vtedajší dlhoročný líder Abdal Azíz Buteflika.

Alžír 22. septembra (TASR) - Alžírsky politik Abdal Kádir bin Sálih, ktorý niekoľko mesiacov v roku 2019 zastával post dočasného prezidenta, zomrel v stredu vo veku 79 rokov po dlhej chorobe. Oznámil to úrad prezidenta, uviedla agentúra AFP.

Dočasným prezidentom Alžírska sa stal bin Sálih po tom, ako pod tlakom masových prodemokratických protestov 2. apríla 2019 odstúpil vtedajší dlhoročný líder Abdal Azíz Buteflika.

Bin Sálihov pohreb sa bude konať po piatkových modlitbách na cintoríne ležiacom na predmestí hlavného mesta Alžír. AFP pripomína, že dočasný prezident zomrel päť dní po tom, čo v piatok skonal aj 84-ročný Buteflika, ktorý v 50. a 60. rokoch bojoval za nezávislosť krajiny od Francúzska. Po 20 rokoch pri moci ho z funkcie pred dvoma rokmi prinútila odstúpiť armáda po tom, čo jeho vyjadrenie, že sa chce uchádzať i o piate funkčné obdobie, vyvolalo vlnu demonštrácií.

Bin Sálih bol v tom čase predsedom hornej komory parlamentu a dočasným prezidentom sa stal na základe ústavy. Jeho blízke vzťahy s Buteflikom však spôsobili, že proti jeho zvoleniu na post hlavy štátu protestovali tisíce ľudí. Nakoniec sa rozhodol v prezidentských voľbách nekandidovať a po ôsmich mesiacoch vo funkcii ho nahradil Abdal Madžíd Tabbún.

V mladosti Bin Sálih tiež bojoval za nezávislosť Alžírska a predtým, než bol v roku 1977 zvolený do parlamentu, pracoval desaťročie ako novinár v štátnych médiách. Počas svojej politickej kariéry predsedal desať rokov zahraničnému výboru v dolnej komore parlamentu a pôsobil aj ako veľvyslanec v Saudskej Arábii a hovorca šéfa diplomacie.