Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrel britský spisovateľ Martin Amis

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

K jeho najznámejším dielam patria romány Peniaze a Informácie, ako aj jeho memoáre Experience.

Washington 21. mája (TASR) - Vo veku 73 rokov zomrel v piatok v Spojených štátoch uznávaný britský spisovateľ Martin Amis. Jeho úmrtie v sobotu potvrdil jeho agent Andrew Wylie. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Amisova manželka, Isabel Fonsecaová podľa agentúry AFP uviedla, že jej manžel zomrel na komplikácie spojené s rakovinou pažeráka. Spisovateľ skonal vo svojom dome na Floride.

Amis bol synom známeho britského spisovateľa Kingsleyho Amisa. Martin Amis bol popredným hlasom generácie spisovateľov, medzi ktorých patrili jeho dobrý priateľ, už zosnulý Christopher Hitchens, Ian McEwan a Salman Rushdie.

K jeho najznámejším dielam patria romány Peniaze a Informácie, ako aj jeho memoáre Experience. V roku 2008 ho britský denník The Times zaradil medzi 50 najväčších britských spisovateľov od roku 1945.

Filmová adaptácia Amisovej knihy Zóna záujmu mala v sobotu premiéru na filmovom festivale v Cannes, kde zaznamenala úspech. Film o nacistickom veliteľovi, ktorý žije so svojou rodinou vedľa koncentračného tábora Auschwitz, režíroval Jonathan Glaze.