Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika

Na snímke alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika sedí na invalidnom vozíku počas skladania prísahy na štvrté funkčné obdobie v Alžíri v pondelok 28. apríla 2014, foto z archívu. 77-ročný veterán vojny za nezávislosť Buteflika utrpel vlani mozgovú porážku. Foto: TASR/AP

Buteflika na začiatku svojho politického života bojoval za oslobodenie spod koloniálnej nadvlády Francúzska, úspešne vyjednával s teroristom, známym pod menom Carlos Šakal.

Alžír 18. septembra (TASR) - Bývalý alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika, ktorý v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch minulého storočia bojoval za nezávislosť krajiny od Francúzska a po 20 rokoch pri moci z funkcie v roku 2019 pod tlakom masových prodemokratických protestov odstúpil, zomrel vo veku 84 rokov. Informáciu priniesla agentúra AP s odvolaním sa na správu odvysielanú alžírskou štátnou televíznou stanicou ENTV.

ENTV vo svojej správe opiera o vyhlásenie kancelárie súčasného prezidenta Abdalmadžída Tabbúna, no neuvádza príčinu smrti ani žiadne ďalšie podrobnosti ohľadom exprezidentovej smrti.
Na snímke Abdal Azíz Buteflik, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Buteflika v roku 2013 utrpel mozgovú príhodu, ktorá ho veľmi oslabila. Obavy o jeho zdravotný stav, utajované pred alžírskou verejnosťou, prispeli k frustrácii verejnosti z jeho vlády. V krajine následne vypukli masové protesty, ktoré v roku 2019 viedli k jeho odchodu.

Buteflika na začiatku svojho politického života bojoval za oslobodenie spod koloniálnej nadvlády Francúzska, úspešne vyjednával s teroristom, známym pod menom Carlos Šakal, ktorý v roku 1975 uniesol a zajal delegátov summitu OPEC, a pomohol zmieriť alžírskych občanov po desaťročí občianskej vojny medzi radikálnymi moslimskými militantmi a alžírskymi bezpečnostnými silami.