Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý americký diplomat a otec Antonyho Blinkena Donald

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Predsedom výkonnej rady Štátnej univerzity v New Yorku bol D. Blinken v rokoch 1978–90 a medzi rokmi 1994 a 1997, keď bol prezidentom USA B. Clinton, pôsobil vo funkcii veľvyslanca USA v Maďarsku.

New York 23. septembra (TASR) - Vo veku 96 rokov zomrel vo štvrtok bývalý americký diplomat, investičný bankár, zberateľ moderného umenia a otec amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena Donald Blinken. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Blinken oznámil úmrtie svojho otca na sociálnej sieti Twitter v čase, keď sa zúčastňoval na prebiehajúcom zasadnutí Valného zhromaždenia (VZ OSN).

"Moja rodina prišla o rodiča a starého rodiča, o zdroj lásky a inšpirácie – o môjho otca Donalda Blinkena. Bol členom armádneho leteckého zboru Spojených štátov, americkým veľvyslancom, prezidentom Nadácie Marka Rothka a predsedom výkonnej rady Štátnej univerzity v New Yorku (SUNY). Otec slúžil svojmu mestu, štátu i celej krajine," napísal šéf amerického Štátneho departmentu.

Donald Blinken zomrel vo svojom dome v East Hamptone na Long Islande, spresnilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

"Otec ma inšpiroval k verejnej službe. Žil slušne, dôstojne a skromne. Miloval svoju manželku Veru a svoju rodinu. Vybudoval si úžasný život a dal mi úžasný život," dodal Blinken.

Šéf americkej diplomacie zrušil pre zhoršujúci sa zdravotný stav svojho otca účasť na viacerých podujatiach, na ktorých sa mal vo štvrtok večer v rámci VZ OSN zúčastniť. Pre rodinné záležitosti bude upravený aj jeho piatkový program na summite OSN, uvádza americké ministerstvo zahraničných vecí.

Predsedom výkonnej rady Štátnej univerzity v New Yorku bol Donald Blinken v rokoch 1978–90 a medzi rokmi 1994 a 1997, keď bol prezidentom USA Bill Clinton, pôsobil vo funkcii amerického veľvyslanca v Maďarsku.