Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý bolívijský vojak, ktorý zastrelil Ernesta Che Guevaru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Terán Salazar zastrelil argentínskeho rodáka Guevaru 9. októbra 1967 v provincii Santa Cruz na východe Bolívie v čase vrcholiacej studenej vojny.

La Paz 11. marca (TASR) - Vo veku 80 rokov zomrel vo štvrtok bývalý bolívijský vojak Mario Terán Salazar, ktorý zastrelil marxistického revolucionára Ernesta Che Guevaru. S odvolaním sa na príbuzných Terána Salazara o tom informovala agentúra AFP.

Terán Salazar zastrelil argentínskeho rodáka Guevaru 9. októbra 1967 v provincii Santa Cruz na východe Bolívie v čase vrcholiacej studenej vojny.

"Zomrel. Bol chorý a nič sa už nedalo urobiť," povedal pre AFP bývalý bolívijský vojak Gary Prado, ktorý pred 54 rokmi pomáhal pri zajatí Guevaru v spomenutom regióne. O smrti Terána Salazara ho údajne informovala jeho rodina, podľa ktorej bol hospitalizovaný vo vojenskej nemocnici v meste Santa Cruz de la Sierra. Nemocničné zdroje jeho smrť odmietli komentovať s odvolaním sa na "lekárske tajomstvo", cituje AFP.

Guevaru zajala 8. októbra 1967 bolívijská armáda za pomoci dvoch kubánsko-amerických agentov CIA. Zraneného Guevaru následne previezli do opustenej budovy školy v dedine La Higuera, kde strávil noc. V nasledujúci deň ho zo súhlasom vtedajšieho bolívijského prezidenta a vášnivého antikomunistu Reného Barrientosa zastrelil Terán Salazar. Guevara mal vtedy 39 rokov, pripomína AFP.