Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý dánsky šéf diplomacie Uffe Ellemann-Jensen (†80)

Na archívnej snímke z 12. februára 2010 bývalý dánsky minister zahraničných vecí Uffe Ellemann-Jensen (vľavo) dostáva štátne vyznamenanie - Rad 8. septembra - od macedónskeho prezidenta Gjorgeho Ivanova (vpravo) počas slávnostnej ceremónie v hlavnom meste Skopje. Elleman-Jensen, ktorý viedol rezort dánskej diplomacie viac než 10 rokov na začiatku 80. rokov 20. storočia, a ktorý bol považovaný za jedného z kľúčových politikov zo severu Európy v závere studenej vojny, zomrel vo veku 80 rokov. Informáciu o jeho úmrtí oznámili v nedeľu 19. júna 2022. Foto: TASR / AP

Po Ellemannovi-Jensenovi zostala manželka Alice Vestergaardová, ich štyri deti a desať pravnúčat.

Helsinki 19. júna (TASR) - Vo veku 80 rokov zomrel bývalý dánsky minister zahraničných vecí Uffe Ellemann-Jensen, ktorý túto funkciu zastával vyše desať rokov od začiatku 80. rokov 20. storočia a bol pokladaný za jedného z kľúčových politikov severského regiónu v poslednej fáze studenej vojny. Informácie priniesla v nedeľu tlačová agentúra AP.

Liberálna strana Venstre, ktorú Ellemann-Jensen viedol v rokoch 1984-1998, v krátkom vyhlásení napísala, že zomrel v noci na nedeľu "po dlhej chorobe". Presná príčina úmrtia nebola zatiaľ zverejnená.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová vo vyhlásení napísala, že Ellemann-Jensen, šéf dánskej diplomacie v rokoch 1982-1993, bol "inteligentný, chápavý politik, silná osobnosť a muž s veľkou odvahou".

"Počas studenej vojny obratne zastupoval našu krajinu," uviedla Frederiksenová. Zdôraznila, že Ellemann-Jensen trval na tom, že Dánsko musí uplatňovať spoločnú politiku Severoatlantickej aliancie (NATO), a vyzýval na udržiavanie blízkych transatlantických vzťahov medzi Európou a Spojenými štátmi.

"Teraz, keď sa na európsky kontinent vrátila vojna, jeho hlas pre silnú, bezpečnú a demokratickú Európu znie ešte jasnejšie než kedykoľvek predtým," dodala premiérka.

Po Ellemannovi-Jensenovi zostala manželka Alice Vestergaardová, ich štyri deti a desať pravnúčat.