Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý filipínsky šéf diplomacie, ktorý sa vzoprel Číne

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Del Rosario sa narodil v roku 1939 v Manile. Vyštudoval ekonómiu na Newyorskej univerzite (NYU) a neskôr sa stal ostrým kritikom Číny.

Manila 18. apríla (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrel v utorok bývalý filipínsky minister zahraničných vecí Albert del Rosario, ktorý sa postavil Pekingu v Juhočínskom mori. TASR o tom informuje podľa správy tlačovej agentúry AFP.

Del Rosario viedol filipínsku diplomaciu za prezidenta Benigna Aquina v rokoch 2011-2016. Zomrel počas cesty do Spojených štátov, kde v rokoch 2001-2006 pôsobil ako diplomat, uviedol filipínsky rezort diplomacie vo vyhlásení. Príčina úmrtia nebola špecifikovaná.

Del Rosario sa narodil v roku 1939 v Manile. Vyštudoval ekonómiu na Newyorskej univerzite (NYU) a neskôr sa stal ostrým kritikom Číny.

"Bol presvedčeným zástancom ochrany a rozvoja národnej bezpečnosti, ako aj podpory práv a blaha Filipíncov," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

"Bol dokonalým diplomatom a inšpiratívnym lídrom, ktorý viedol svoj rezort s integritou a neochvejnou oddanosťou službe verejnosti," uviedol súčasný filipínsky minister zahraničných vecí Enrique Manalo.

Vzťahy Filipín s Čínou sa počas jeho pôsobenia zhoršili. V roku 2012 mali obe krajiny ostrý teritoriálny konflikt o atol Scarborough Shoal v Juhočínskom mori.

Stál za dvoma významnými súdnymi spormi vedenými proti Pekingu vrátane prípadu z roku 2013 pred medzinárodným tribunálom, ktorý zrušil nároky Číny na väčšinu vodných ciest v Juhočínskom mori bohatých na zdroje.

Del Rosario pokračoval v kritike Číny aj po odchode z funkcie organizovaním verejných fór, ktoré pripravoval jeho think-tank, a publikovaním svojich názorov v novinách.