Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý generál Jovan Divjak, obranca obliehaného Sarajeva

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Divjak sa neskôr venoval svojej nadácii, ktorá poskytuje štipendiá sirotám a deťom zo zle zabezpečených rodín.

Sarajevo 9. apríla (TASR) - Vo veku 84 rokov zomrel vo štvrtok v Sarajeve bývalý generál Armády republiky Bosna a Hercegovina (ARBiH) Jovan Divjak, ktorý bránil bosniansku metropolu počas jej neslávne známeho 44-mesačného obliehania. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na Divjakovu nadáciu.

Divjak bol jedným z mála etnických Srbov, ktorí bojovali za bosniansku armádu počas ničivého konfliktu medzi komunitami Juhoslávie v 90. rokoch, čo viedlo k rozpadu tejto balkánskej republiky. Divjak, zástanca multietnickej Bosny, zomrel po "dlhej chorobe", uviedla vo vyhlásení jeho nadácia Vzdelávanie buduje Bosnu a Hercegovinu (OGBH).

Keď v apríli 1992 vypukol v Sarajeve vojnový konflikt, bol Divjak - vyslúžený dôstojník Juhoslovanských pozemných síl (KoV) - členom bosnianskeho ozbrojeného zboru Teritoriálna obrana (TO) a okamžite sa pridal k obrancom Sarajeva, ktoré bolo takmer štyri roky obliehané Armádou Republiky srbskej (VRS).

Počas občianskej vojny zahynulo najmenej 10.000 obyvateľov tohto mesta.

Divjak po skončení konfliktu odmietal označenie "dobrý Srb" a po tom, ako sa uskutočnil veľkolepý pohreb istého sarajevského zločinca podozrivého z vraždenia Srbov, sa v roku 1999 vzdal svojej generálskej hodnosti, píše AFP.

Divjak sa neskôr venoval svojej nadácii, ktorá poskytuje štipendiá sirotám a deťom zo zle zabezpečených rodín. V roku 2001 mu Francúzsko udelilo Rad čestnej légie za "občiansku angažovanosť, ako aj za odmietanie predsudkov a etnickej diskriminácie".

Divjak až do svojej smrti zostal zásadne protinacionalistický. Jeho úlohu vo vojne však zle vnímala väčšina bosnianskych Srbov, ktorí ho považovali za "zradcu".

Srbsko požadovalo jeho vydanie v súvislosti s útokom z roku 1992 na ustupujúci konvoj juhoslovanskej armády v Sarajeve. Exgenerál tieto obvinenia odmietal a trval na tom, že nariadil zastavenie paľby, čo potvrdili aj dobové televízne zábery.