Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý indický prezident Pranab Mukherdží

Na archívnej snímke z 25. júla 2012 Pranab Mukherdží máva zástupcom médií z historického koča počas príchodu na zloženie prezidentského sľubu v Naí Dillí. Bývalý indický prezident zomrel vo veku 84 rokov v pondelok 31. augusta 2020. Exprezident podstúpil 10. augusta urgentnú operáciu krvnej zrazeniny v mozgu v nemocnici v Naí Dillí. Foto: TASR/AP

Bývalý najvyšší predstaviteľ štátu bol infikovaný novým druhom koronavírusu.

Naí Dillí 31. augusta (TASR) - Bývalý indický prezident Pranab Mukherdží zomrel v pondelok vo veku 84 rokov. Podľa stanice BBC sa tak stalo 21 dní po tom, ako exprezident potvrdil, že mal pozitívny test na COVID-19.

Mukherdží bol v nemocnici, aby mu odstránili krvnú zrazeninu v mozgu, keď lekári zistili, že bývalý najvyšší predstaviteľ štátu je infikovaný aj novým druhom koronavírusu.

Mukherdží vykonával funkciu prezidenta Indie v rokoch 2012 — 2017, predtým počas svojej dlhej politickej kariéry slúžil na rozličných významných postoch vo vláde vrátane ministerstiev financií, zahraničných vecí a obrany. Bol tiež vo výboroch Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (WB).

Väčšina jeho kariéry bola spojená so stranou Indický ľudový kongres (INC), ktorá dominovala indickej politike celé desaťročia, až kým v rokoch 2014 a 2019 nezaznamenala po sebe nasledujúce volebné prehry s Indickou ľudovou stranou (BJP) premiéra Naréndru Módího.

Mukherdží vstúpil do INC v 60. rokoch počas vlády premiérky Indiry Gándhíovej, ktorú označoval za svoju mentorku. V roku 1986 sa nezhodol s vedením strany a založil svoju vlastnú platformu, ale o tri roky sa vrátil.

Mukherdží bol členom parlamentu 37 rokov a mal povesť konsenzuálneho zákonodarcu. Vzhľadom na to, že pred rokom 2014 v krajine pôsobili vlády postavené na koalíciách, táto vlastnosť bola dôležitým a ceneným atribútom.

Mukherdžího najväčšia ambícia - stať sa indickým premiérom - sa však nenaplnila. V tejto súvislosti ho prehliadli dvakrát - po zavraždení Gándhíovej v roku 1984 a po neočakávanom volebnom víťazstve jeho strany v roku 2004.