Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý juhokórejský vojenský diktátor Čon Du-hwan

Na archívnej snímke bývalý juhokórejský prezident Chun Doo-hwan hovorí pred svojím domom v Soule v Južnej Kórei 2. decembra 1995. Foto: TASR/AP

Čonova éra na čele krajiny sa vyznačovala brutalitou a politickými represiami, ale aj rastúcou ekonomickou prosperitou.

Soul 23. novembra (TASR) - Vo veku 90 rokov zomrel bývalý juhokórejský vojenský diktátor Čon Du-hwan, informovala v utorok agentúra AP.

Agentúra Jonhap spresnila, že Čon mal mnohopočetný myelóm - rakovinu krvi, ktorá bola v remisii. Jeho zdravie sa nedávno zhoršilo. Podľa zdrojov záchrannej služby zomrel v utorok ráno. Polícia predtým uviedla, že Čon utrpel zástavu srdca vo svojom dome v Soule.

Čon sa chopil moci vojenským prevratom v roku 1979 a vládol Južnej Kórei približne osem rokov. Brutálne potláčal prodemokratické protesty a zadržiaval desaťtisíce ľudí, aby si upevnil moc. Oficiálne údaje hovoria o približne 200 obetiach len pri zásahu vlády proti protestom, ktoré sa odohrali v roku 1980 v meste Kwandžu na juhu krajiny.

Čon neskôr navrhol za svojho zástupcu Ro Tche-ua. Táto nominácia opäť vyvolala veľké protesty. Ro Tche-u však prisľúbil rozsiahly program demokratizácie a neskôr bol zvolený v demokratických voľbách.

Čonova éra na čele krajiny sa vyznačovala brutalitou a politickými represiami, ale aj rastúcou ekonomickou prosperitou, konštatovala agentúra Reuters. Z funkcie odstúpil v čase, keď celoštátne študentské demokratické hnutie v roku 1987 volalo po priamych voľbách.

V roku 1995 bol Čon obvinený zo vzbury, vlastizrady a bol zatknutý po tom, čo sa odmietol dostaviť na prokuratúru a utiekol do svojho rodného mesta.

V tzv. procese storočia boli spoločne s Ro Tche-uom uznaní za vinných zo vzbury, zrady a úplatkárstva.

Vo svojom verdikte sudcovia uviedli, že Čonov vzostup k moci sa uskutočnil vďaka "nezákonným prostriedkom, ktoré ľuďom spôsobili obrovské škody".

Podľa svedectiev preživších, bývalých vojenských dôstojníkov a vyšetrovateľov boli v Kwandžu zabité tisíce študentov.

Kým Ro dostal dlhoročný trest väzenia, Čon bol odsúdený na smrť. Najvyšší súd v Soule však Čonov trest zmiernil ako uznanie jeho zásluh za rýchly ekonomický rozvoj "ázijského tigra" a pokojné odovzdanie úradu hlavy štátu Ro Tche-uovi (v roku 1988).

Čon zomrel asi mesiac po tom, čo vo veku 88 rokov skonal jeho nástupca v úrade, Ro Tche-u.