Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý podpredseda ruskej vlády Sergej Prichoďko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prichoďko trpel amyotrofickou laterálnou sklerózou, známou aj ako Lou Gehrigova choroba.

Moskva 26. januára (TASR) - Vo veku 64 rokov zomrel v utorok bývalý podpredseda ruskej vlády Sergej Prichoďko. Informovala o tom agentúra TASS.

Podľa zdrojov denníka Kommersant Prichoďko zomrel po dlhej chorobe; trpel amyotrofickou laterálnou sklerózou, známou aj ako Lou Gehrigova choroba.

Profil bývalého podpredsedu ruskej vlády Sergeja Prichoďka


Sergej Eduardovič Prichoďko sa narodil 12. januára 1957 v Moskve. V roku 1980 ukončil Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov (MGIMO). Už počas vysokej školy absolvoval študijný pobyt na pražskej Vysokej škole ekonomickej.

Svoju kariéru začínal Sergej Prichoďko hneď po skončení vysokoškolských štúdií ako diplomat na sovietskom veľvyslanectve v Prahe, kde pôsobil do roku 1985. Po rozpade Sovietskeho zväzu sa do Prahy v roku 1992 vrátil, tentoraz na ruské veľvyslanectvo.

Po ukončení diplomatického pôsobenia prešiel od roku 1993 na ruské ministerstvo zahraničných vecí. Pracovať v Kremli začal v roku 1997 – najskôr ako poradca a neskôr ako zástupca vedúceho administrácie ruského prezidenta. Ako poradca hlavy Ruska sa zaoberal najmä otázkami zahraničnej politiky – v tejto oblasti bol poradcom troch ruských prezidentov - Borisa Jeľcina, Dmitrija Medvedva a Vladimira Putina.

Od 22. mája 2013 do 18. mája 2018 bol podpredsedom ruskej vlády v kabinete Dmitrija Medvedeva a v roku 2020 ho predseda ruskej vlády Michail Mišustin vymenoval za svojho poradcu.

Počas pôsobenia v ruskej vláde pritiahol Sergej Prichoďko pozornosť Fondu boja s korupciou, ktorý založil ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Vo februári 2018, teda v čase, keď Prichoďko zastával post ruského vicepremiéra, sa ocitol v centre pozornosti vyšetrovania, ktoré zverejnil Navaľného Fond. Podľa zistení sa mal Sergej Prichoďko nechať hostiť na jachte ruského oligarchu Olega Deripasku pri nórskych brehoch.

Prítomnosť Prichoďka - považovaného za šedú eminenciu v najvyšších kruhoch ruskej politiky - na jachte oligarchu označil Navaľnyj za korupciu a vyslovil voči vicepremiérovi aj ďalšie podozrenia z prijímania úplatkov. Alexej Navaľnyj súčasne poukázal na Prichoďkove majetkové pomery a vyslovil podozrenie, že ich získal nečistým spôsobom prostredníctvom korupcie. Po zverejnení škandálu Prichoďko z postu podpredsedu vlády v máji 2018 odstúpil.