Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý poľský politik a disident J. Lityňski, utopil sa v rieke

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V roku 1989 bol Jan Lityňski účastníkom rokovaní za okrúhlym stolom, ktoré viedli k prechodu Poľska od komunizmu k demokracii.

Varšava 22. februára (TASR) - Vo veku 75 rokov zomrel v nedeľu Jan Lityňski, bývalý poľský politik a disident z obdobie komunizmu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Lityňski sa utopil v rieke, v ktorej sa pokúšal zachrániť psa. O jeho smrti podľa AP ako prvý informoval bývalý prodemokratický aktivista Eugeniusz Smolar.

Policajný hovorca Mariusz Ciarka v pondelok povedal, že polícia pátra po Lityňského tele v rieke Narew v okolí mesta Pultusk. Toto mesto leží v Mazovskom vojvodstve približne 60 kilometrov severne od Varšavy.

Lityňski podľa Ciarku vošiel do rieky s cieľom zachrániť psa, ktorý spadol do vody. Lityňského manželka bola očitým svedkom utopenia.

Lityňski bol od roku 1968 členom študentského protestného hnutia namiereného voči komunistickým úradom, píše AP. Neskôr sa pridal k hnutiu Solidarita.

V období socializmu bol viackrát zatknutý a v roku 1981, keď bol v Poľsku vyhlásený výnimočný stav, bol internovaný, píše AP s odvolaním sa na poľský denník Rzeczpospolita.

V roku 1989 bol Jan Lityňski účastníkom rokovaní za okrúhlym stolom, ktoré viedli k prechodu Poľska od komunizmu k demokracii. Neskôr pôsobil ako poslanec parlamentu a poradca prezidenta Bronislawa Komorowského.