Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý predseda vlády ČSSR Lubomír Štrougal (98)

V roku 1924 sa narodil český komunistický politik a štátnik LUBOMÍR ŠTROUGAL, jeden z najvýznamnejších činiteľov normalizačného režimu Gustáva Husáka a predseda vlád ČSSR v rokoch 1970-1988. Foto: TASR/Jiří Finda

Lubomír Štrougal sa narodil 19. októbra 1924 vo Veselí nad Lužnicí.

Praha 6. februára (TASR) - Vo veku 98 rokov zomrel bývalý predseda vlády Československej socialistickej republiky (ČSSR) Lubomír Štrougal. Serveru Seznam Zprávy to potvrdil bývalý poslanec Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) Jiří Dolejš, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Štrougal dlhodobo trpel vážnou duševnou chorobou. Mal sa postaviť pred súd v prípade podielu viny na zabíjaní ľudí na československých hraniciach v čase komunistického režimu. Štátny zástupca však stíhanie minulý rok zastavil pre jeho zdravotný stav. Podľa expertov nebol schopný porozumieť obsahu a zmyslu úkonov trestného konania.

Spoločne s ďalšími prominentmi komunistického režimu bol stíhaný za to, že pohraničná stráž s ich tichým súhlasom strieľala na ľudí, ktorí utekali cez hranice na Západ.

Lubomír Štrougal sa narodil 19. októbra 1924 vo Veselí nad Lužnicí. V roku 1948 začal pracovať pre Komunistickú stranu Československa, o desať rokov sa stal členom Ústredného výboru KSČ. Bol ministrom pôdohospodárstva, neskôr ministrom vnútra a potom podpredsedom vlády. V roku 1970 sa stal predsedom vlády ČSSR. Z funkcie odišiel v roku 1988 pre rozpory s vtedajším generálnym tajomníkom ÚV KSČ Milošom Jakešom. Po nežnej revolúcii sa úplne stiahol z politického života.