Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý austrálsky premiér Bob Hawke

Bob Hawke, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Charizmatický politik Hawke viedol svoju krajinu v rokoch 1983-91 a pripisujú sa mu reformy, ktoré modernizovali hospodárstvo.

Canberra 16. mája (TASR) - Vo veku 89 rokov zomrel vo štvrtok bývalý austrálsky premiér a líder Labouristickej strany Bob Hawke, ktorý dominoval austrálskej politike v 80. rokoch minulého storočia. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Charizmatický politik Hawke viedol svoju krajinu v rokoch 1983-91 a pripisujú sa mu reformy, ktoré modernizovali hospodárstvo. Bol najdlhšie slúžiacim predsedom vlády za stredoľavicovú Labouristickú stranu.

"Dnes sme stratili Boba Hawkea, veľkého Austrálčana - mnohí by povedali najväčšieho Austrálčana povojnovej éry," uviedla jeho manželka Blanche D'Alpugetová vo vyhlásení.

Hawke vstúpil do Labouristickej strany ako 18-ročný v roku 1947 a neskôr sa stal funkcionárom v odborovom hnutí. Prvýkrát sa stal poslancom parlamentu v roku 1980 a lídrom labouristov bol od roku 1983.

BBC pripomína, že na verejnosti viackrát plakal - napríklad v roku 1989 v reakcii na zásah voči čínskym študentom na pekinskom Námestí nebeského pokoja.