Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý saudskoarabský minister ropného priemyslu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas jeho dlhoročnej kariéry došlo k vzostupu ropného priemyslu Saudskej Arábie, pričom saudskoarabské médiá ho označovali za "krstného otca čierneho zlata".

Rijád 23. februára (TASR) - Vo veku 90 rokov zomrel v Londýne bývalý saudskoarabský minister ropného priemyslu Ahmad Zakí Jamání, stojaci za ropným embargom z roku 1973. Informovali o tom v utorok tlačové agentúry AFP a Reuters.

Jamání zastával tento ministerský post v rokoch 1962-1986. Počas jeho dlhoročnej kariéry došlo k vzostupu ropného priemyslu Saudskej Arábie, pričom saudskoarabské médiá ho označovali za "krstného otca čierneho zlata".

V roku 1973 bol Jamání kľúčovým hráčom pri rozhodnutí Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zvýšiť ceny za túto komoditu na protest proti izraelskej okupácii arabských území obsadených v roku 1967, čo vyvolalo svetovú ekonomickú krízu. O dva roky neskôr ho spolu s ďalšími ministrami ropného priemyslu uniesli na stretnutí OPEC vo Viedni propalestínski militanti pod vedením venezuelského ultraľavicového teroristu Ilicha Ramíreza Sáncheza, prezývaného Šakal.

Jamání bol prvým saudskoarabským predstaviteľom OPEC. Zohral kľúčovú úlohu aj pri znárodňovaní ropy vo svojej vlasti. Z ministerskej funkcie ho náhle odvolali v roku 1986 z neznámych dôvodov, pravdepodobne v súvislosti s nezhodami, ktoré mal so saudskoarabským kráľom ohľadom kvót na ťažbu ropy.

Jamání bol držiteľom množstva titulov z rozličných inštitúcií vrátane Káhirskej univerzity, Newyorskej univerzity alebo Harvardovej univerzity. Pochovajú ho v Mekke, moslimskom posvätnom meste a jeho rodisku, ležiacom na západe Saudskej Arábie.