Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý vojenský vládca Pakistanu Parvíz Mušarraf

Na archívnej snímke bývalý pakistanský prezident Parvíz Mušarraf. Foto: TASR/AP

Od roku 2016 žil v dobrovoľnom exile v Spojených arabských emirátoch, aby sa doma vo vlasti vyhol súdnym procesom vo viacerých kauzách.

Islamabad 5. februára (TASR) - Vo veku 79 rokov zomrel bývalý pakistanský prezident a generál Parvíz Mušarraf. Informovala o tom v nedeľu popredná pakistanská televízia Geo News, ktorá zosnulého Mušarrafa označila za diktátora.

Jeho rodina oznámila, že bývalý prezident zomrel v nedeľu ráno po ťažkej chorobe v súkromnej Americkej nemocnici v Dubaji, kde sa dlhodobo liečil. Už vlani Mušarrafovi príbuzní uviedli, že je smrteľne chorý.

Vtedajší veliteľ pakistanskej armády, generál Parvíz Mušarraf sa ujal moci v roku 1999 formou nenásilného prevratu. Na čele Pakistanu, druhej najľudnatejšej moslimskej krajiny a piatej najľudnatejšej krajiny sveta, stál v rokoch 1999-2008, najskôr ako "najvyšší predstaviteľ" a potom ako prezident.

Svojimi odporcami bol obviňovaný z diktátorských a protiústavných praktík, napríklad sa pokúšal obmedzovať nezávislosť pakistanskej justície. Takmer celé obdobie svojej vlády zastával aj post náčelníka generálneho štábu pakistanskej armády. Z funkcie odstúpil v roku 2008, keď sa voči nemu sformovalo široké hnutie odporu.

Pakistanským lídrom bol aj v dobe, keď došlo k teroristickým útokom z 11. septembra 2001. Stal sa jedným z hlavných spojencov Washingtonu v rámci tzv. vojny proti terorizmu, ktorej súčasťou bola aj vojenská intervencia v susednom Afganistane.

V roku 2013 sa Mušarraf neúspešne pokúsil o návrat k moci, ktorý mu zmaril zákaz kandidovania vo voľbách. Od roku 2016 žil v dobrovoľnom exile v Spojených arabských emirátoch, aby sa doma vo vlasti vyhol súdnym procesom vo viacerých kauzách.

V roku 2019 ho v Pakistane v neprítomnosti odsúdili na trest smrti za vlastizradu v súvislosti s jeho rozhodnutím zaviesť výnimočný stav v roku 2007. V priebehu mesiaca však bol tento verdikt zrušený ako protiústavný.

V roku mu diagnostikovali amyloidózu - zriedkavé nevyliečiteľné ochorenie, pri ktorom dochádza k hromadeniu proteínu v telesných orgánoch, čo vedie k ich postupnému zlyhávaniu. Už od vlaňajšieho roka bol Mušarraf v dubajskej nemocnici napojený na pľúcny ventilátor.