Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

NAVŽDY ODIŠLA ČESKÁ FILMOVÁ HVIEZDA: Zomrel herec Josef Abrhám

Český herec Josef Abrhám, foto z archívu. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Predstavil sa vo viacerých filmoch vrátane Marečku, podejte mi pero! (1976) či Vrchní, prchni! (1980), kde stvárnil hlavnú postavu Dalibora Vránu.

Praha 17. mája (TASR) - Vo veku 82 rokov zomrel český herec Josef Abrhám, necelý rok po úmrtí svojej manželky, herečky Libuše Šafránkovej. TASR správu prevzala v utorok zo spravodajského servera Novinky.cz.

Pre choré srdce a iné zdravotné problémy bol tento herec v poslednom období pripútaný na invalidný vozík, píše spravodajský server iDnes.cz.

Abrhám sa narodil 14. decembra 1939 v Zlíne. Vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení v Prahe. V 60. rokoch minulého storočia pôsobil v pražskom Divadle na Vinohradoch a v Činohernom klube. Krátko pôsobil aj v Národnom divadle v Prahe.

JOSEF ABRHÁM, výrazná postava českej kinematografie.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Pred kamerou Abrhám debutoval vo filme Strop (1961) v réžii Věry Chytilovej. Neskôr sa predstavil sa vo viacerých filmoch vrátane Marečku, podejte mi pero! (1976) či Vrchní, prchni! (1980), kde stvárnil hlavnú postavu Dalibora Vránu. Známy je aj ako primár Blažej zo seriálu Nemocnica na okraji mesta (1977).

Abrhám sa tiež predstavil v úlohe spisovateľa a dramatika Karla Čapka v životopisnej dráme Člověk proti zkáze (1989) alebo ako slávny Jaroslav Hašek vo filme Velká cesta (1963).

Od roku 1976 bol ženatý s herečkou Libušou Šafránkovou a majú spolu syna Josefa. Šafránková zomrela 9. júna 2021 vo veku 68 rokov.

Na archívnej snímke významní českí herci Libuše Šafránková a Josef Abrhám, 2004.
Foto: TASR - Daniel Veselský



Profil českého herca Josefa Abrháma


Josef Abrhám sa narodil 14. decembra 1939 v Zlíne. Bol priamym potomkom významného slovenského dramatika a evanjelického farára Jozefa Hollého.

Herectvo začal študovať najskôr na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, odkiaľ po dvoch rokoch prestúpil na pražskú Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU), ktorú absolvoval v roku 1962.

Legenda českého filmu Josef Abrhám stvárnil množstvo vážnych a komických úloh, ktorými si získal priazeň publika i filmovej kritiky. Na svojom konte má desiatky komediálnych aj vážnych úloh, ktoré dokázal zahrať neopakovateľne pôvabne. K takým patrí postava čašníka v komédii Vrchní prchni! (1980) alebo rola sebavedomého lekára Arnošta Blažeja z kultového Dietlovho seriálu Nemocnica na okraji mesta.

"Dotiahnuť rolu v divadle aj vo filme až k tým posledným milimetrom je nakoniec vždy najdôležitejšie a zároveň najťažšie," poznamenala v minulosti legenda českého herectva Jozef Abrhám.

Začínal v Divadle na Vinohradech, neskôr sa stal členom novovzniknutého Činoherného klubu a hral tiež na scéne pražského Národného divadla. V pražskom Činohernom klube exceloval v hrách Višňový sad, Strýček Váňa, Hráči, Revízor a v mnohých ďalších.

Pred kamerou debutoval Josef Abrhám v treťom ročníku na DAMU vo filme Strop (1961) v réžii Věry Chytilovej. Súčasne stvárnil malú úlohu v detektívke Vladimíra Čecha Kde alibi nestačí (1961). Potom prišla veľká herecká príležitosť s rozsiahlou rolou milovníka vo filmoch Zbynka Brynycha Neschovávejte se, když prší (1962).

Charizmatického herca obsadili filmoví tvorcovia aj do snímok Transport z ráje (1962), Křik (1963), Marečku, podejte mi pero! (1976).

K jeho nezabudnuteľným rolám nepochybne patrí ústredná postava kníhkupca Dalibora Vránu v legendárnej komédii Vrchní, prchni! (1980).

Veľký herecký talent predviedol tiež v úlohe spisovateľa a dramatika Karla Čapka v životopisnej dráme Člověk proti zkáze (1989) v réžii Štěpána Skalského a vynikajúci výkon podal, podľa kritiky, tiež v Menzlovom filme Konec starých časů (1989).

Českého leva získal Josef Abrhám v roku 1993 za najlepší mužský herecký výkon vo filme Jana Hřebejka Šakalí léta (1993). Vynikol tiež vo filmoch Všichni moji blízcí (1999) v réžii Mateja Mináča, Návrat ztraceného ráje (1999) v réžii Vojtěcha Jasného, či v Hřebejkovej Kráske v nesnázích (2006).

Najznámejšou televíznou úlohou vyhľadávaného herca sa stala rola záletného lekára a neskôr primára ortopedického oddelenia Arnošta Blažeja v seriáli Nemocnica na okraji mesta (1977). Seriál sa dočkal aj pokračovania s názvom Nemocnica na okraji mesta po dvadsiatich rokoch (2003) a Nemocnica na okraji mesta - nové osudy (2008). Josef Abrhám stvárnil MUDr. Blažeja v oboch pokračovaniach, i keď mu podľa vlastných slov pripadalo riskantné, aby sa herec predviedol v jednej postave niekoľkokrát. "Tej postavy sa už nezbavím. Do smrti budem pre divákov Blažej," hovoril s úsmevom Abrhám.

V roku 2011 pricestoval herec na Slovensko predstaviť film Václava Havla Odcházení. Počas rozhovoru prechádzal plynule z češtiny do peknej slovenčiny, pričom povedal, že sa na Slovensku cíti ako doma.

Od roku 1976 bol ženatý s herečkou Libušou Šafránkovou, majú spolu syna Josefa, ktorý je režisérom. Práve v jeho réžii si Abrhám starší zahral sám seba v snímke Hoteliér (2013). Libuše Šafránková zomrela 9. júna 2021 vo veku 68 rokov.