Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel Emil Boček, posledný z českých vojnových pilotov RAF

Na archívnej snímke generál Emil Boček, jeden z veteránov RAF z II. svetovej vojny pred letom na stíhacom lietadle Supermarine Spitfire na letisku Biggin Hill v Londýne. Foto: TASR/AP

Boček sa narodil vo februári 1923 v Brne.

Praha 25. marca (TASR) - Vo veku 100 rokov zomrel v sobotu český vojnový veterán Emil Boček, ktorý bol príslušníkom československého letectva vo Veľkej Británii. O jeho úmrtí informovalo na sociálnych sieťach brnianske Komunitné centrum pre vojnových veteránov, píše portál Novinky.cz.

"Generál Boček bojoval za to, aby naša krajina bola demokratická, slobodná a nezávislá. Nech odpočíva v pokoji," uviedol na svojom Twitteri český premiér Petr Fiala.

Boček sa narodil vo februári 1923 v Brne. Začal sa učiť za strojného zámočníka, avšak v roku 1939 sa mu podarilo utiecť z okupovaného Československa. Ako 16-ročný následne vstúpil do československej zahraničnej armády vo Francúzsku.

Po evakuácii skončil v Británii, kde absolvoval kurz pre mechanikov, približuje stanica TV Nova na svojej webstránke. Bol prijatý do britského Kráľovského letectva (RAF), a to ako jeden z jeho najmladších. Podľa TV Nova bol zároveň aj posledným z Čechov, ktorí sa k RAF pridali počas druhej svetovej vojny.

Najskôr slúžil ako letecký mechanik v 312. stíhacej peruti a od roku 1944 ako pilot-stíhač letky "B" v československej 310. stíhacej peruti. Absolvoval celkovo 26 operačných letov.

Z armády bol na vlastnú žiadosť prepustený v roku 1946.

Po vojne sa vrátil do Československa a otvoril si autodielňu, pričom pretekal aj na motorkách. Živnosť mu po roku 1948 komunistický režim znárodnil. Následne sa stal zamestnancom spoločnosti Mototechna. Oženil sa v roku 1951. Mal dve deti, dcéru a syna. S výnimkou vojnových rokov prežil celý svoj život v Brne, ktorého "čestným občanom" sa stal v roku 2017.

Armádnym generálom bol menovaný v roku 2019. V rovnakom roku mu bolo udelené aj najvyššie české štátne vyznamenanie - Rad bieleho leva I. triedy. Bol tiež dvojnásobným držiteľom Československého vojnového kríža a rôznych ďalších - českých, československých aj britských - vyznamenaní.