Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zomrel herec Josef Nedorost

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nedorost účinkoval v televíznych seriáloch Ulica, Redakcia, Cesty domov alebo Strážca duší.

Praha 31. júla (TASR) - Český herec Josef Nedorost, známy z filmu Bony a klid, zomrel vo veku 64 rokov. Informoval o tom v piatok spravodajský server Novinky.cz.

Vo filme Bony a klid (1987) režiséra Víta Olmera a scenáristu Radka Johna hral Nedorost šéfa vekslákov.

V poslednom čase žil Nedorost sám a mal veľmi vážne zdravotné problémy. Podľa susedov mu pred časom zomrela matka a keď sa dlho neobjavoval, niekto zavolal políciu, ktorá sa podľa Noviniek musela dostať do bytu násilím.

Nedorost sa narodil v Českých Budejoviciach a v 80. rokoch hral v niekoľkých filmoch (Päste v tme, Anjel zvádza diabla). V 90. rokoch sa ešte objavil v snímkach Playgirls II či Kamarát do dažďa II - Príbeh z Brooklynu. Menšiu úlohu si zahral aj v koprodukčnej snímke ruského režiséra Nikitu Michalkova Barbier sibírsky.

Nedorost účinkoval aj v televíznych seriáloch Ulica, Redakcia, Cesty domov alebo Strážca duší. Svoju poslednú úlohu dostal v roku 2014 v pokračovaní filmu Bony a klid.

TASR prináša profil herca, ktorého preslávila najmä úloha šéfa partie vekslákov z kultového filmu Bony a klid.

Josef Nedorost sa narodil 20. septembra 1955 v Českých Budějoviciach. Najskôr sa vyučil za automechanika a neskôr vyštudoval strednú poľnohospodársku školu. Dlho premýšľal, akým smerom by sa mala uberať jeho profesionálna púť, až sa napokon rozhodol pre štúdium herectva na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, ktorú ukončil v roku 1982.

Prvé angažmán získal vzápätí po skončení vysokej školy v brnianskom Štátnom divadle (v súčasnosti Národné divadlo Brno). Odtiaľ zamieril do Divadla E. F. Buriana v Prahe, v ktorom zotrval až do jeho zrušenia v roku 1991.

Vo filme sa po prvý raz objavil ako nemecký boxer Kurt Schaller v dráme režiséra Jaroslava Soukupa Pěsti ve tmě (1986). Už vtedy mu filmári predpovedali sľubnú kariéru s veľkou perspektívou. O rok sa ich slová naplnil a prišla životná úloha Josefa Nedorosta – postava šéfa vekslákov Richarda vo filme Bony a klid režiséra Víta Olmera a scenáristu Radka Johna.

Zahral si aj v snímkach Anděl svádí ďábla (1988), Kamarád do deště II – Příběh z Brooklynu (1992), Playgirls II (1995), Tuláci (2001) či Duše jako kaviár (2003).

Menšiu úlohu stvárnil tiež v koprodukčnej snímke ruského režiséra Nikitu Michalkova Barbier sibírsky (1998).

Priaznivci seriálov si môžu Nedorosta pamätať napríklad zo seriálov Redakce, Ulice, Strážce duší, Nováci či Rodáci. Poslednú filmovú úlohu stvárnil Josef Nedorost v pokračovaní filmu, ktorý ho preslávil - Bony a klid 2 (2014).

Osud ale nebol k charizmatickému hercovi s podmanivým hlasom a mužným zjavom priaznivý. Na zenite slávy ochorel Josef Nedorost na meningoencefalitídu, v dôsledku ktorej ochrnul a musel dlhý čas rehabilitovať. Choroba sa podpísala aj pod jeho psychické problémy a v poslednom období sa natáčaniu filmov a seriálov vyhýbal, pričom výnimky robil iba sporadicky.

Po presťahovaní sa do rodných Českých Budějovíc sa venoval archeológii, ku ktorej ho priviedol kamarát – archeológ. V hľadaní stôp z čias dávnych Keltov sa snažil nájsť pocit uspokojenia a zmysluplnosti.