Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zomrel iránsky popredný vojenský veliteľ Mohammad Hedžází

Na archívnej snímke z 26. novembra 2006 iránsky brigádny generál Mohammad Hedžází sleduje vojenskú prehliadku v Teheráne. Foto: TASR/AP

Hedžází slúžil ako zástupca veliteľa špeciálnych elitných jednotiek Kuds spadajúcich pod IRG, ktoré vykonávajú vojenské operácie v Iraku, Sýrii a Libanone.

Teherán 19. apríla (TASR) - Vo veku 65 rokov zomrel iránsky brigádny generál Mohammad Hedžází, zodpovedný za vojenské aktivity svojej vlasti v regióne a architekt jej represívneho vnútorného bezpečnostného aparátu.

Príčinou Hedžázího smrti bolo ochorenie srdca, oznámili v nedeľu bez ďalších detailov Iránske revolučné gardy (IRG), ktoré s odvolaním sa na tlačové agentúry AP a Tasním v pondelok citovala stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Hedžází slúžil ako zástupca veliteľa špeciálnych elitných jednotiek Kuds spadajúcich pod IRG, ktoré vykonávajú vojenské operácie v Iraku, Sýrii a Libanone.

Hedžázího vymenovali za zástupcu veliteľa Kuds vlani v januári po tom, ako viedol činnosť IRG v Libanone, kde Irán podporuje svoje spojenecké šiitské hnutie Hizballáh.

Vo vyhlásení IRG sa ďalej uvádza, že zosnulý brigádny generál bol tiež aktívny v bojoch proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) a teroristom "takfírí", čo znamená, že zohrával vojenskú úlohu v Iraku a Sýrii.

Takfírí je výraz všeobecne poukazujúci - tak v arabčine, ako aj v perzštine - na extrémistických sunnitských moslimov, ktorí obviňujú ostatných moslimov z neverectva.

Hedžází, ktorý sa narodil v roku 1956 v iránskom meste Isfahán, vstúpil do IRG po islamskej revolúcii v roku 1979 a následne sa zúčastnil na potlačení kurdského povstania. Počas iránsko-irackej vojny (1980-88) zastával rozličné veliteľské pozície.

Na jednom zo svojich najvýznamnejších postov viedol Hedžází - zástanca ultratvrdej línie - od roku 1998 takmer deväť rokov polovojenský oddiel Basídž, patriaci k revolučným gardám.

Počas danej doby pomohol zmeniť túto všadeprítomnú domácu bezpečnostnú silu a jej pridružené organizácie civilnej stráže na nástroj na potlačenie disentu a činnosti reformných politikov.