Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zomrel legendárny fotograf agentúry AP Jack Smith

Bývalý fotograf agentúry Associated Press Jack Smith (vľavo) s kolegom fotografom Stevenom Nehlom, vtedy z novín Oregonian, počas univerzitného futbalového zápasu NCAA v Corvallise v štáte Oregon v roku 1987. Foto: TASR/AP

Smithova osobnosť zodpovedala jeho 190 centimetrov vysokej postave, napísala AP. Pre svoju zaťatosť a cieľavedomosť bol známy ako pod prezývkou Chainsaw (Reťazová píla).

Seattle 13. januára (TASR) - Vo veku 80 rokov zomrel legendárny fotograf agentúry Associated Press Jack Smith, ktorý počas svojej kariéry zvečnil unikátne erupcie sopky Saint Helens, únik ropy z tankera Exxon-Valdez, či záber na boxera Mikea Tysona, ako odhryzol časť ucha Evandera Holyfielda, alebo plačúcu krasokorčuliarku Tonyu Hardingovú na olympijských hrách.

Smith zomrel 4. januára vo svojom dome v La Mesa v americkom štáte Kalifornia. Mal rakovinu a bol v hospicovej starostlivosti, uviedla jeho manželka Judy pre agentúru AP.

Smithova osobnosť zodpovedala jeho 190 centimetrov vysokej postave, napísala AP. Pre svoju zaťatosť a cieľavedomosť bol známy ako pod prezývkou Chainsaw (Reťazová píla).

Domorodý veľrybár hladí nos jednej z dvoch uväznených kalifornských sivých veľrýb, ktoré sa vynárajú na povrch v dýchacom priestore vysekanom v ľade v Severnom ľadovom oceáne neďaleko mesta Barrow na Aljaške 27. októbra 1988.
Foto: TASR/AP


Patril medzi tvrdých, súťaživých a ostrieľaných fotografov, ktorí sa snažili získať dobrú snímku za každú cenu a v akýchkoľvek podmienkach, spomínajú podľa AP viacerí kolegovia.

Na svojich kolegov bol náročný a bol mrzutý, ak sa vyslaný fotograf nevrátil so zábermi, aké on považoval za kľúčové. Ale tí, ktorí s ním pracovali, zvykli hovoriť, že vďaka týmto jeho vysokým nárokom sa v profesii posúvali vpred, uviedla AP.

Výber legendárnych fotografií Jacka Smitha:
Na fotografií Jacka Smitha Mount St. Helens vo Washingtone chrlí dym, sadze a popol na oblohu v apríli 1980.
Foto: TASR/AP


Na fotografií Jacka Smitha Američanka Tonya Hardingová z Portlandu v štáte Oregon ukazuje rozhodcom svoju jazdu po prerušení voľného programu na zimných olympijských hrách v nórskom Hamare 25. februára 1994.
Foto: TASR/AP


Vták pokrytý ropou je skúmaný na ostrove v Prince William Sound na Aljaške po úniku ropnej látky z tankera Exxon Valdez v apríli 1989.
Foto: TASR/AP


Mike Tyson (vľavo) sa zahryzáva do ucha Evandera Holyfielda v treťom kole boxerského zápasu v ťažkej váhe organizácie WBA v Las Vegas 28. júna 1997.
Foto: TASR/AP