Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zomrel mladší brat zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Kim Jong-džu zastával niekoľko najvyšších postov: bol riaditeľom organizačného a poradenského oddelenia a členom politbyra vládnucej Kórejskej strany práce.

Soul 15. decembra (TASR) - V Kórejskej ľudovodemokratickej republike zomrel Kim Jong-džu, mladší brat zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, kedysi považovaný za druhého najmocnejšieho predstaviteľa v krajine. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na severokórejské štátne médiá.

Severokórejský vodca Kim Čong-un, vnuk Kim Ir-sena, vyjadril nad jeho úmrtím "hlbokú sústrasť", uviedla Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA).

"Kim Jong-džu sa oddane snažil implementovať línie a politiku Kórejskej strany práce, pričom dlhé roky pôsobil na dôležitých postoch v strane i štáte," uviedla KCNA.

KCNA neuviedla, kedy Kim Jong-džu zomrel. Podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie sa narodil v roku 1920, čo znamená, že v čase svojej smrti mal 100 alebo 101 rokov.

Od založenia Severnej Kórey Kim Ir-senom v roku 1948 vládli v krajine tri generácie Kimovej rodiny. Keď v roku 1994 Kim Ir-sen zomrel, najvyššiu moc v krajine prevzal jeho najstarší syn Kim Čong-il. Kim Čong-un je tretím a najmladším synom Kim Čong-ila a vodcom KĽDR sa stal po smrti svojho otca v roku 2011.

Počas Kim Ir-senovej vlády mnohí zahraničí experti považovali Kim Jong-džua za druhého najmocnejšieho predstaviteľa Severu či dokonca za možného nástupcu jeho brata.

Kim Jong-džu zastával niekoľko najvyšších postov: bol riaditeľom organizačného a poradenského oddelenia a členom politbyra vládnucej Kórejskej strany práce.