Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zomrel muž podozrivý z pokusu o atentát na dočasného prezidenta

Väznica Foto: TASR/AP Photo

Mali sa snaží potlačiť džihádistické povstanie, ktoré vypuklo na severe krajiny v roku 2012 a odvtedy sa rozšírilo aj do susedných štátov Burkiny Faso a Nigeru.

Bamako 26. júla (TASR) - Necelý týždeň po pokuse o útok nožom na dočasného malijského prezidenta Assimiho Goitu zomrel údajný páchateľ tohto činu vo väzbe. Informovala o tom v nedeľu večer agentúra AFP s odvolaním sa na vládu Mali.

Podľa nej sa zdravie muža po jeho zatknutí "zhoršilo". Podozrivému bolo poskytnuté lekárske ošetrenie, ale "bohužiaľ zomrel". Na zistenie príčiny smrti bola nariadená pitva.

K pokusu o útok nožom došlo v utorok vo veľkej mešite v hlavnom meste Bamako, kde sa práve skončili obrady súvisiace s moslimským sviatkom íd al-adhá. Goita prežil incident bez zranení; v televíznom príhovore odvysielanom krátko po útoku pokus o atentát bagatelizoval a konštatoval, že vždy sa nájdu nespokojní ľudia, ktorí chcú "vyvolať nestabilitu".

Mali sa snaží potlačiť džihádistické povstanie, ktoré vypuklo na severe krajiny v roku 2012 a odvtedy sa rozšírilo aj do susedných štátov Burkiny Faso a Nigeru.

Mali bolo v priebehu necelého roka dejiskom dvoch štátnych prevratov. Obidva — puč z augusta minulého roku i z mája — viedli tí istí armádni plukovníci na čele s 37-ročným Goitom, ktorý sa v máji stal prezidentom na prechodné obdobie.

Goita a nová vláda, ktorú vymenovala vojenská junta, ubezpečujú, že po voľbách vypísaných na február budúceho roku odovzdajú kontrolu nad krajinou civilným predstaviteľom.