Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel nemecký filozof českého pôvodu Ernst Tugendhat, mal 93 rokov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Tugendhat bol považovaný za jedného z najvýznamnejších súčasných filozofov, najmä v oblasti analytickej filozofie jazyka.

Freiburg 13. marca (TASR) - Vo veku 93 rokov zomrel nemecký filozof českého pôvodu Ernst Tugendhat, oznámila v pondelok jeho rodina. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Tugendhat bol považovaný za jedného z najvýznamnejších súčasných filozofov, najmä v oblasti analytickej filozofie jazyka.

Narodil sa v roku 1930 v Brne. Jeho rodina v roku 1938 utiekla pred nacistami do Švajčiarska, neskôr do Južnej Ameriky. Po druhej svetovej vojne študoval na Stanfordovej univerzite v Kalifornii klasickú filológiu. V roku 1949 sa vrátil do Európy a študoval filozofiu Martina Heideggera.

Po viacerých pedagogických pobytoch vo Freiburgu, Tübingene, Heidelbergu, v Inštitúte Maxa Plancka v Starnbergu a na Slobodnej univerzite v Berlíne sa v roku 1992 vrátil do Južnej Ameriky a začal učiť v čilskom hlavnom meste Santiago.

Niektoré Tugendhatove prednášky sa zapísali do dejín filozofie, vrátane jeho úvodu do lingvisticko-analytickej filozofie. Začiatkom 70. rokov Tugendhat premosťoval anglosaskú analytickú školu s kontinentálnou európskou metafyzikou a transcendentálnou filozofiou, približuje DPA.

Ernst Tugendhat pochádzal z bohatej židovskej rodiny, ktorá si najala nemeckého architekta Ludwiga Miesa van der Roheho, aby jej v Brne postavil ikonické funkcionalistické sídlo - Vilu Tugendhat. Stavba je od roku 2002 zapísaná na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.