Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Zomrel Norman Joseph Woodland, jeden z vynálezcov čiarového kódu

N. Joseph Woodland Foto: TASR/AP

V roku 2011 uviedli Woodlanda a Silvera v USA do siene slávy vynálezcov.

New York 13. decembra (TASR) - Vo veku 91 rokov zomrel v nedeľu v Edgewateri v americkom štáte New Jersey spoluvynálezca čiarového kódu Norman Joseph Woodland. Jeho dcéra o tom dnes informovala denník New York Times.

V súčasnosti všadeprítomný systém označovania tovarov pomocou hrubých a tenkých čiar oddelených medzerami vypracoval Woodland so spolužiakom z univerzity Bernardom Silverom v 40. rokoch. Dali si ho patentovať v USA 7. októbra 1952.

Odhaduje sa, že každý deň sa na celom svete prečíta viac ako päť miliárd čiarových kódov. Tento vynález však predbehol svoju dobu, pretože trvalo 22 rokov, kým sa dostal do prvého obchodu v USA - vzhľadom na to, že spočiatku neexistovala laserová technológia na prečítanie kódu.

Prvým naskenovaným výrobkom bol balíček žuvačiek v supermarkete v štáte Ohio v roku 1974.

Woodland v roku 1999 v rozhovore pre časopis Smithsonian prezradil, že čiarový kód vymyslel, keď raz sedel na stoličke obklopenej pieskom a mysliac na Morseovu abecedu začal doň štyrmi prstami kresliť čiary. Kreslednie zrazu prerušil a povedal si: "Páni - teraz mám štyri čiary, takže by sa a namiesto bodiek a čiarok mohli striedať hrubé a tenké čiary."

Patent na čiarový kód neskôr kúpila iba za 15.000 dolárov firma Philco vyrábajúca domáce elektrospotrebiče, ale jeho platnosť skončila v 60. rokoch. To využila firma IBM, kde Woodland vtedy pracoval, ktorá dokončila a vylepšila podobu čiarového kódu do súčasnej podoby.

V roku 2011 uviedli Woodlanda a Silvera v USA do siene slávy vynálezcov.