Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrel palestínsky chlapec, ktorého postrelili izraelskí vojaci

Na archívnej snímke zo 14. mája 2021 Palestínčania si prezerajú svoje zničené domy po intenzívnom izraelskom bombardovaní pásma Gazy v meste Beit Hanún. Foto: TASR/AP

Nepokoje z 21. augusta si podľa hnutia Hamas, vládnúceho v Gaze, vyžiadali približne 40 zranených.

Jeruzalem 29. augusta (TASR) - Svojim zraneniam podľahol v sobotu 12-ročný palestínsky chlapec, ktorého minulý týždeň postrelili izraelskí vojaci počas násilností na hranici pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Maloletého Palestínčana zasiahla guľka minulý týždeň v sobotu počas demonštrácie pri hraničnom plote, ktorý oddeľuje pásmo Gazy a židovský štát, informovala palestínska tlačová agentúra WAFA.

Na pohrebe sa zúčastnilo približne 100 ľudí.

Nepokoje z 21. augusta si podľa hnutia Hamas, vládnúceho v Gaze, vyžiadali približne 40 zranených vrátane 32-ročného Palestínčana, ktorý svojim zraneniam podľahol v stredu.

Strelné zranenie utrpel aj jeden izraelský policajt, ktorý je momentálne v kritickom stave, pripomína AFP.

Izraelská armáda uviedla, že ostrou paľbou a ďalšími opatreniami reagovala na palestínskych "výtržníkov", ktorí cez hraničný plot hádzali výbušniny a pokúšali sa ho preliezť.

Židovský štát navyše po nepokojoch vykonal v pásme Gazy v sobotu nálety. Izrael opäť letecky útočil na pásmo v noci na utorok, a to v reakcii na zápalné balóny vypustené z Gazy, ktoré spôsobili na juhu krajiny požiare.

V sobotu vypukli na hranici Gazy ďalšie protesty, ktoré však tentokrát boli menej násilné, uvádza AFP.

V máji viedli Izrael a palestínski militanti z Gazy 11-dňový ozbrojený konflikt, pri ktorom zahynulo v Izraeli 13 ľudí a v Gaze podľa tamojších úradov 255 ľudí.

Izrael sprísnil blokádu pásma Gazy v roku 2007 a neskôr sa k nej pridal aj Egypt. Obe krajiny uvádzajú pre toto opatrenie bezpečnostné dôvody.