Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Zomrel posledný zakladateľ sandinistického hnutia Martínez

Borge spolu s Carlosom Fonsecom Amadorom a inými v roku 1961 založil Národnooslobodzovací sandinistický front pomenovaný po Augustovi Cesarovi Sandinovi.

Managua 2. mája (TASR) - Nikaragua v utorok vyhlásila trojdňový štátny smútok po úmrtí Tomása Borgeho Martíneza (81), posledného žijúceho zakladateľa sandinistického povstaleckého hnutia, ktoré v roku 1979 zvrhlo Spojenými štátmi podporovanú pravicovú diktatúru a nahradilo ju ľavicovým systémom kritizovaným za vlastné represívne opatrenia.

Štátny smútok vyhlásil prezident Daniel Ortega v televíznom prejave. Borge zomrel v noci na utorok v nemocnici, kam ho previezli so zápalom pľúc a inými zdravotnými problémami.

Borge spolu s Carlosom Fonsecom Amadorom a inými v roku 1961 založil Národnooslobodzovací sandinistický front pomenovaný po Augustovi Cesarovi Sandinovi, ktorý v 30. rokoch bojoval proti vojenskej intervencii USA v krajine. Ortega do hnutia vstúpil neskôr sa stal sa jeho lídrom.

Borge, ktorý bol za brutálnej diktatúry Somozovcov dvakrát väznený, po nástupe do funkcie ministra vnútra čelil obvineniam z porušovania ľudských práv počas zvolenej sandinistickej vlády v rokoch 1985-90.