Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vo veku 99 rokov zomrel princ Philip, manžel britskej kráľovnej

Princ Philip, 99-ročný manžel britskej kráľovnej Alžbety II., archívna snímka. Foto: TASR/AP

Oznámil to Buckinghamský palác, informujú svetové agentúry i britské médiá.

Londýn 9. apríla (TASR) - Vo veku 99 rokov zomrel v piatok britský princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety II. Oznámil to Buckinghamský palác, informujú svetové agentúry i britské médiá.

"S hlbokým zármutkom Jej Veličenstvo kráľovná oznamuje smrť svojho milovaného manžela, Jeho kráľovskej výsosti princa Philipa, vojvodu z Edinburghu," píše sa vo vyhlásení paláca.

"Jeho kráľovská výsosť zomrela dnes ráno pokojne na Windsorskom zámku," dodal palác s tým, že ďalšie informácie zverejnia v náležitom čase.



Princ Philip tento rok strávil mesiac v nemocnici, kde podstúpil zákrok z dôvodu problémov so srdcom, a po prepustení 16. marca sa vrátil na Windsorský zámok.

Philip, ktorý sa s budúcou kráľovnou Alžbetou oženil v roku 1947, bol najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách a súčasne najstarším mužským členom kráľovskej rodiny všetkých čias.

TASR v tejto súvislosti prináša jeho profil.

Princ Philip sa narodil 10. júna 1921 na gréckom ostrove Korfu ako člen kráľovskej rodiny. Bol synom gréckeho a dánskeho princa Andreasa a princeznej Alice von Battenberg. Pochádzal zo šlezvicko-holštajnsko-sondenbursko-glücksburskej dynastie, ktorá vládla v Dánsku, Nórsku a Grécku, no jeho predkami boli príslušníci viacerých panovníckych rodov vrátane ruskej dynastie Romanovcov.

Po tureckom víťazstve v grécko-tureckej vojne v roku 1922 jeho otca vyhnali z rodnej krajiny. Vtedy 18-mesačný Philip sa s rodičmi plavil v kolíske z debničky na pomaranče na palube britského krížnika Calypso k brehom Francúzska. Rodina sa usadila v Paríži, kde Philip navštevoval americkú školu (The American School of Paris). Od roku 1936 študoval v Nemecku, neskôr v Škótsku, kam sa škola presídlila pod tlakom silnejúceho nacizmu.

V tomto období sa Philip ako 13-ročný zúčastnil na svadbe svojho bratranca, kde prvý raz stretol vtedy ešte iba 8-ročnú Alžbetu, svoju neskoršiu manželku. Neskôr sa videli na pôde univerzity pre kráľovské námorníctvo a počas druhej svetovej vojny si dopisovali.

Počas druhej svetovej vojny bol princ Philip v Britskej námornej akadémii a slúžil na vojenských lodiach na Srí Lanke, v Austrálii a v Egypte. V roku 1944 zomrel Philipov otec. Jeho matka trpela duševnou chorobou. Osud rodiny nepriaznivo ovplyvnil aj fakt, že tri Philipove sestry boli vydaté v Nemecku za šľachticov, ktorí podporovali Adolfa Hitlera. Štvrtá sestra Cecilie zahynula pri leteckej havárii.

Princ Philip požiadal Alžbetu o ruku už v roku 1946, snúbenci však museli čakať, kým nevesta dovŕši 21. rok svojho života. Stalo sa tak 21. apríla 1947. Philip s Alžbetou sa následne zasnúbili 6. júla 1947. Philip sa vzdal všetkých svojich titulov, ktoré ho spájali s nemeckými koreňmi a prijal meno matky Battenberg v poangličtenej forme Mountbatten. Prestúpil tiež z pravoslávnej do anglikánskej cirkvi.

Svadba s budúcou kráľovnou Alžbetou sa konala 20. novembra 1947 vo Westminsterskom opátstve a prostredníctvom prenosu BBC ju sledovalo 200 miliónov divákov. Jeho sestry a ani nikto z nemeckých príbuzných sa na svadbe nezúčastnil, no jeho matka na ňu napriek zdravotným problémom prišla. Princ Philip sa stal vojvodom z Edinburghu a prijal tituly Jeho kráľovskej Výsosti a britského princa.

Mladý pár žil istý čas na Malte. Philip slúžil u námorníctva a princezná cestovala medzi týmto ostrovom a Londýnom, kde sa o ich ročného syna Charlesa starali starí rodičia.

Počas cesty v Keni 6. februára 1952 zastihla Alžbetu správa, že zomrel jej otec, britský panovník Juraj VI. Princezná bola ihneď oficiálne vyhlásená za kráľovnú, hlavu Britského Spoločenstva národov a ochrankyňu viery. Korunovaná bola následne 2. júna 1953. Tento raz sledovalo slávnostný ceremoniál 20 miliónov britských televíznych divákov a 12 miliónov rozhlasových poslucháčov.

Od nástupu Alžbety II. na trón plnil princ Philip dôležité poslanie. Sprevádzal kráľovnú na oficiálnych cestách po celom svete, viacerých zahraničných návštev sa zúčastnil aj sám. Bol patrónom viac ako 800 rôznych organizácií z oblastí vedeckého výskumu, priemyslu, životného prostredia, ale aj športu. Ako milovník a zberateľ umenia osobne predsedal porote udeľujúcej ocenenie Prince Philip Designers Prize. To získavajú nielen produkty a grafiky, ale aj budovy za najlepší dizajn.

Dňa 2. augusta 2017 vzdal princ Philip ako čestný veliteľ (generálny kapitán) Kráľovskej námornej pechoty na nádvorí Buckinghamského paláca v Londýne hold družstvu námornej pechoty. Išlo o posledné samostatné verejné vystúpenie manžela britskej kráľovnej Alžbety II. Počas 65 rokov služby vlasti absolvoval princ Philip 637 zahraničných návštev, predniesol 5493 prejavov a napísal 14 kníh. Zúčastnil sa na 22.219 samostatných oficiálnych podujatiach. V roku 2009 sa stal najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách a bol najstarším mužským členom kráľovskej rodiny všetkých čias.

V 97 rokoch sa vzdal vodičského preukazu. Stalo sa tak mesiac potom ako spôsobil v januári 2019 dopravnú nehodu, pri ktorej utrpeli zranenia dve ženy.

Ešte v apríli 2020 sa princ Philip poďakoval vo svojom vyhlásení pracovníkom, ktorí pomáhajú zabezpečovať chod spoločnosti počas epidémie nového koronavírusu.

Vojvoda z Edinburghu si získal povesť energického a priamočiareho muža so svojským zmyslom pre humor a ostrým jazykom. Britskí novinári Ashley Walton a Phil Dampier vydali 100-stránkovú knihu jeho zábavných citátov ako ocenenie jeho zmyslu pre humor.

V októbri 2008 britský kráľovský pár navštívil Slovenskú republiku. Počas návštevy na Hrebienku vo Vysokých Tatrách sa princ Philip živo zaujímal o profesiu vysokohorských nosičov.