Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrel prvý černoššký starosta New Yorku David Dinkins

Na archívnej snímke z 2. januára 1990 David Dinkins počas svojho prvého prejavu ako starosta New Yorku. Vo veku 93 rokov zomrel bývalý starosta New Yorku David Dinkins, bol prvým a doposiaľ aj jediným afroamerickým šéfom magistrátu v tomto najľudnatejšom meste USA. Foto: TASR/AP

V bezvedomí ho našiel jeho zdravotný asistent, ktorý zavolal políciu.

New York 24. novembra (TASR) - Vo veku 93 zomrel bývalý starosta New Yorku David Dinkins, bol prvým a doposiaľ aj jediným afroamerickým šéfom magistrátu v tomto najľudnatejšom meste USA. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Dinkins, ktorý bol newyorským starostom v rokoch 1990-1993, podľa správ miestnej tlače zomrel v pondelok večer vo svojom byte na Manhattane. V bezvedomí ho našiel jeho zdravotný asistent, ktorý zavolal políciu. Podľa predbežných údajov zomrel prirodzenou smrťou, informuje ďalej AP.

Rodák z New Jersey sa po skončení vysokej školy presťahoval do Harlemu - historicky černošskej časti New Yorku, kde sa začal angažovať ako komunálny politik. Starostom sa stal na Nový rok v roku 1990.

Počas jeho pôsobenia na poste starostu však v New Yorku vzrástol počet vrážd a miera nezamestnanosti, čo prispelo k jeho prehre vo voľbách v roku 1993. Porazil ho vtedy Rudy Giuliani, súčasný právnik dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Giuliani v utorok ráno vyjadril úprimnú sústrasť Dinkinsovej rodine, ako aj všetkým obyvateľom New Yorku, "ktorí ho (Dinkinsa) milovali a podporovali," napísal na Twitteri.

Po odchode z politiky Dinkins pôsobil na prestížnej Kolumbijskej univerzite v New Yorku.