Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel prvý demokraticky zvolený prezident Mauritánie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mauritánia získala nezávislosť od Francúzska v roku 1960 a odvtedy sa tam uskutočnilo päť prevratov.

Nouakchott 23. novembra (TASR) - Vo veku 82 rokov zomrel v nedeľu prvý demokraticky zvolený prezident západoafrického štátu Mauritánia, Sídí uld Šajch Abdalláhi. V krajine bol vyhlásený trojdňový štátny smútok.

Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, podľa ktorej politik zomrel na súkromnej klinike v hlavnom meste Nouakchott. Príčinou smrti boli zrejme komplikácie choroby srdca. Abdalláhi sa nedávno vrátil z Turecka, kde absolvoval liečenie.

Abdalláhi sa narodil v roku 1938 a prvým demokraticky zvoleným prezidentom Mauritánie sa stal v apríli roku 2007. Vládol však len 15 mesiacov. Moci ho zbavil vojenský prevrat vedený generálom Muhammadom uld Abdalom Azízom.

Azíz v roku 2009 vyhral prezidentské voľby a voliči ho v tomto úrade potvrdili aj vo voľbách v roku 2014, ktoré však väčšina opozície bojkotovala. V roku 2018 vystriedal Azíza vo funkcii prezidenta Muhammad uld Ghazuání.

Mauritánia získala nezávislosť od Francúzska v roku 1960 a odvtedy sa tam uskutočnilo päť prevratov.

Pred svojím pôsobením vo funkcii prezidenta Abdalláhi zastával viaceré funkcie v mauritánskej vláde a bol aj poradcom kuvajtskej vlády. Pred niekoľkými rokmi sa z politiky úplne stiahol a žil v ústraní.

Abdalláhi bol známy ako zbožný muž, ktorý bol členom súfijského spoločenstva Tidžáníja. Ide o učenie maghribského pôvodu, ktoré sa rozšírilo aj do západnej Afriky a kladie veľký dôraz na zbožnosť a súfijské obrady.