Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Zomrel režisér Jan Kačer, preslávil ho film Smrť sa volá Engelchen

Na snímke režisér Jan Kačer. Foto: TASR - Pavol Zachar

Ako herec sa presadil sa napríklad v snímkach Smrť sa volá Engelchen, Údolie včiel alebo Každý deň odvahu.

Praha 24. mája (TASR) - Vo veku 87 rokov zomrel český divadelný a filmový herec, režisér a pedagóg Jan Kačer. Patril k hviezdam novej vlny českého filmu. Preslávila ho hlavná rola v snímke Smrť sa volá Engelchen podľa románu slovenského spisovateľa Ladislava Mňačka či postava rytiera Armina von der Heide vo filme Údolie včiel. S odvolaním sa na stanicu ČT24 o tom informuje spravodajkyňa TASR.

Správu o Kačerovej smrti potvrdil hovorca českého Národného divadla Tomáš Staněk. Podľa servera Novinky.cz Kačer minulý týždeň na vlastnú žiadosť odišiel z nemocnice v pražskom Motole, kde sa tri týždne liečil na zápal pľúc.

Ako podotkol server, Kačer patril k najvýznamnejším osobnostiam českého divadla druhej polovice 20. storočia. Jeho prvý režijný angažmán bol v Ostrave, neskôr v pražskom Činohernom klube, ktorý pomáhal založiť. V čase normalizácie však z neho musel pre svoje postoje odísť. Potom pôsobil v ostravskom Štátnom divadle, v Divadle E. F. Buriana a bol členom Divadla na Vinohradoch. Po revolúcii sa stal kmeňovým režisérom Národného divadla.

Ako herec sa presadil sa napríklad v snímkach Smrť sa volá Engelchen, Údolie včiel alebo Každý deň odvahu. Účinkoval aj v seriáloch Jana Eyrová, Rodinné putá, Ordinácia v ružovej záhrade či Dáma a kráľ.

Bol aktívny aj politicky. V roku 1990 sa stal poslancom za Občianske fórum, neskôr neúspešne kandidoval do českého Senátu. Bol tiež riaditeľom Charty 77. Za zásluhy v oblasti kultúry získal viacero ocenení. Bol tiež nositeľom Radu T. G. Masaryka za zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a ľudských práv.

Profil zosnulého herca Jana Kačera



TASR v tejto súvislosti prináša profil Jana Kačera, ktorý patril k najvýznamnejším osobnostiam českého divadla:


Jan Kačer sa narodil 3. októbra 1936 v Holiciach pri Pardubiciach. Patril k hviezdam novej vlny českého filmu. Vyštudoval divadelnú réžiu na pražskej DAMU. Jeho prvým pôsobiskom v rokoch 1959 – 1964 bolo ostravské Divadlo Petra Bezruča, nasledoval pražský Činoherný klub (1965 – 1974). Bol jedným z jeho zakladateľov a patril v ňom k vedúcim osobnostiam.

Keď musel v polovici 70. rokov odísť z Prahy, vrátil sa do Ostravy - do Štátneho divadla, kde pôsobil v rokoch 1976 - 1986 ako režisér, a do Divadla Petra Bezruča. Neskôr pôsobil súbežne v Divadle E. F. Buriana v Prahe. Bol tiež členom Divadla na Vinohradoch. Od roku 1990 do roku 2015 bol členom Činohry Národného divadla, kde do roku 1997 pôsobil aj ako režisér.

Preslávila ho hlavná rola v snímke Smrť sa volá Engelchen podľa románu slovenského spisovateľa Ladislava Mňačka či postava rytiera Armina von der Heide vo filme Údolie včiel, ktorý režíroval legendárny František Vláčil. Účinkoval aj v seriáloch Jana Eyrová, Rodinné putá, Ordinácia v ružovej záhrade či Dáma a kráľ.

Okrem iných režíroval hry Williama Shakespeara Sen noci svätojánskej, Búrka a Zimná rozprávka, hru Henrika Ibsena Peer Gynta či Višňový sad Antona Pavloviča Čechova.

Jan Kačer sa objavil aj v televíznych seriáloch Veľmi krehké vzťahy a Krv zmiznutého či v snímke Post Bellum. V roku 2018 hral vo filme Chata na predaj.

Za zásluhy v oblasti kultúry získal viacero ocenení. Bol tiež nositeľom Radu T. G. Masaryka za zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a ľudských práv.