Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel riaditeľ spoločnosti Samsung I Kon-hui

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že I Kon-hui bol až do svojej smrti oficiálnym šéfom Samsungu, za de facto riaditeľa je už od roku 2014 považovaný jeho syn I Če-jong.

Soul 25. októbra (TASR) - Vo veku 78 zomrel v nedeľu prezident najväčšieho juhokórejského konglomerátu Samsung Group I Kon-hui. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie firmy.

Podnikateľ zomrel v nedeľu nadránom v kruhu svojej rodiny, spresnila spoločnosť Samsung.

Napriek tomu, že I Kon-hui (v angličtine prepisovaný Lee Kun-hee) bol až do svojej smrti oficiálnym šéfom Samsungu, za de facto riaditeľa je už od roku 2014 považovaný jeho syn I Če-jong (v angl. Lee Jae-yong).

Pred šiestimi rokmi utrpel totiž I Kon-hui infarkt; odvtedy bol pripútaný na lôžko a nemohol tak plnohodnotne vykonávať svoju funkciu.

I Če-jong bol v roku 2017 zatknutý pre obvinenia z úplatkárstva a iných porušení zákona v súvislosti s rozsiahlym korupčným škandálom okolo suspendovanej juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje.

Spoločnosť Samsung bola v tomto období obviňovaná z poskytovania finančných darov viacerým mimovládnym nadáciám, ktoré riadila prezidentkina dôverníčka Čche Sun-sil, čo Samsungu umožnilo získať vládnu podporu pre kontroverzné zlúčenie podnikov. Samsung konkrétne venoval 64 miliónov dolárov dvom neziskovým organizáciám, ktoré Čche údajne viedla, pričom prostriedky zneužívala na vlastné obohacovanie.