Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrel Šalom Kohen, duchovný vodca izraelskej ultraortodoxnej strany

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V židovskom štáte sa 1. novembra uskutočnia parlamentné voľby; piate v tejto krajine za menej ako štyri roky.

Jeruzalem 22. augusta (TASR) - Vo veku 91 rokov zomrel v pondelok izraelský rabín Šalom Kohen, duchovný vodca najväčšej izraelskej ultraortodoxnej politickej strany Šas. S odvolaním sa na jeho rodinu o tom informuje tlačová agentúra AFP.

Kohen, ktorý od roku 1984 stál na čele rabínskej ustanovizne Moecet Chachmej ha-Torah (Rady mudrcov Tóry), najvyššieho orgánu strany Šas, skonal v jeruzalemskej Nemocnici Hadasa po tom, ako sa v nedeľu večer zhoršil jeho zdravotný stav.

"V mene izraelskej vlády a celého izraelského ľudu vyjadrujem sústrasť jeho rodine, jeho žiakom a všetkým, ktorí si ctia jeho pamiatku," napísal na sociálnej sieti Twitter premiér židovského štátu Jair Lapid.

Šas bola tretím najväčším blokom v odchádzajúcom izraelskom parlamente s deviatimi zo 120 kresiel v Knesete, jednokomorovom zákonodarnom orgáne Izraela.

Kohen sa narodil v roku 1930 v Jeruzaleme a bol nástupcom veľmi vplyvného rabína Ovadiu Josefa, ktorý zomrel v roku 2013.

Izraelský prezident Jicchak Herzog vyjadril nad Kohenovým úmrtím "smútok". Spravil tak na Twitteri, pričom k svojmu statusu pripojil spoločnú fotografiu so zosnulým.

"Bol to duchovný vodca, ktorý s pokorou a skromnosťou viedol veľkú a dôležitú skupinu obyvateľov Izraela a židovského sveta," napísal Herzog na danej platforme.

Očakáva sa, že na Kohenovom pohrebnom obrade v Jeruzaleme sa ešte v priebehu pondelka zúčastnia desaťtisíce ľudí. Kohen tiež viedol ješivu Porat Josef, hlavnú talmudskú školu pre sefardských židov v Izraeli.

V židovskom štáte sa 1. novembra uskutočnia parlamentné voľby; piate v tejto krajine za menej ako štyri roky.