Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zomrel Sándor Demján, druhý najbohatší Maďar

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Majetok Demjána odhadol Forbes vlani na 192 miliárd forintov (614 miliónov eur).

Budapešť 27. marca (TASR) - Vo veku nedožitých 75 rokov zomrel v pondelok maďarský podnikateľ Sándor Demján, ktorého Forbes uvádzal ako druhého najbohatšieho Maďara. Podľa spravodajského servera hvg.hu i tlačovej agentúry MTI to uviedla Skupina Gránit Pólus na základe informácie rodiny zosnulého.

Jedna z Demjánom založených spoločností (TriGránit) na Slovensku vybudovala prvé moderné nákupné stredisko Polus, a to v bratislavskom Novom Meste. TriGránit bol jedným z prvých zahraničných developerov na Slovensku.

Demján - rodák z obce Berveni na severozápade Rumunska - v roku 1973 vytvoril v Maďarsku sieť obchodných domov Skála, v roku 1986 založil Maďarskú úverovú banku (Magyar Hitelbank). K jeho menu sa viaže aj založenie Skupiny Gránit Pólus, Gránit Bank, Skupiny TriGránit a v roku 2003 zriadil aj cenu Prima Primissima, ktorá sa udeľuje vynikajúcim maďarským osobnostiam vedy, umenia a kultúry.

Majetok Demjána odhadol Forbes vlani na 192 miliárd forintov (614 miliónov eur). Server Hirado.hu pripomína, že Demján bol známy aj ako filantrop, za čo bol ocenený vyznamenaním Za ľudskú dôstojnosť (Emberi Méltóságért). Za mimoriadne zásluhy o rozvoj maďarskej metropoly sa v roku 2003 stal čestným občanom Budapešti. Demján sa v roku 2013 stal i laureátom vysokého štátneho vyznamenania.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)