Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Spevák hudobnej skupiny Omega János Kóbor podľahol koronavírusu

Na archívnej snímke z 23. mája 2006 János Kóbor. Foto: TASR - Martin Baumann

Hudobníka hospitalizovali 9. novembra s infekciou nového druhu koronavírusu, po štyroch dňoch ho previezli na kliniku srdcových a cievnych chorôb, kde v pondelok ochoreniu COVID-19 podľahol.

Budapešť 6. decembra (TASR) - Vo veku 78 rokov zomrel v pondelok v Budapešti po krátkej chorobe spoluzakladateľ jednej z najúspešnejších maďarských rockových skupín Omega, spevák a gitarista János Kóbor. Kapela to oznámila na svojom facebookovom účte.

Hudobníka hospitalizovali 9. novembra s infekciou nového druhu koronavírusu, po štyroch dňoch ho previezli na Városmajorskú kliniku srdcových a cievnych chorôb, kde v pondelok vo veku 78 rokov ochoreniu COVID-19 podľahol.

V rozhovore pre spravodajský server Ripost.hu Kóbor 18. novembra uviedol, že sa neobáva tejto choroby, nikdy nebol chorý a stále sa cíti zdravý a silný. Zdôraznil, že vždy dodržiaval epidemické opatrenia, aj keď mu prekážalo obmedzené dýchanie s rúškom. Proti covidu sa síce zaočkovať nedal, ale odporcom očkovania nikdy nebol. V rozhovore podčiarkol, že nech sa každý, kto vakcínu považuje za dôležitú, zaočkovať dá.

Skupina Omega bola založená v septembri 1962 a mala výrazný úspech aj mimo Maďarska. V 60. a 70. rokoch bola populárna v bývalom Československu, ako aj v Poľsku či vo vtedajšej Juhoslávii, a koncertovala i v Anglicku a Nemecku.

Najznámejším hitom Omegy je skladba Gyönghajú lány (Perlovlasé dievča), ktorú naspievala v roku 1995 aj skupina Scorpions s názvom White Dove.