Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrel spisovateľ Nicholas Evans, autor bestselleru Liečiteľ koní

Na archívnej snímke z 29. septembra 2005 britský spisovateľ Nicholas Evans pózuje na schodoch v New Yorku. Foto: TASR/AP

Dielo sa stalo predlohou amerického westernového filmu Zaklínač koní (1998) v hlavnej úlohe s Robertom Redfordom, ktorý snímku i režíroval.

Londýn 16. augusta (TASR) - Vo veku 72 rokov zomrel britský spisovateľ Nicholas Evans, autor bestselleru Liečiteľ koní (The Horse Whisperer). Podľa pondelkovej správy tlačovej agentúry AP podľahol 9. augusta infarktu myokardu.

Evans sa narodil v roku 1950 v grófstve Worcestershire. Na Oxfordskej univerzite študoval právo a v 70. rokoch pracoval ako novinár. Neskôr sa uplatnil ako scenárista a producent televíznych dokumentov.

Liečiteľ koní bol jeho debutový román a vyšiel v roku 1995. Kniha sa stretla s veľkým ohlasom čitateľov; celosvetovo sa z nej predalo viac než 15 miliónov výtlačkov.

Dielo sa stalo predlohou amerického westernového filmu Zaklínač koní (1998) v hlavnej úlohe s Robertom Redfordom, ktorý snímku i režíroval. Vo filme účinkovali aj Kristin Scottová Thomasová a Scarlett Johanssonová.

Medzi ďalšie diela Nicholasa Evansa patria The Loop (1998), The Smoke Jumper (2001), The Divide (2005) a The Brave (2010).