Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel sudca, ktorý sa podieľal na procese s Adolfom Eichmannom

Gabriel Bach, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Eichmann ako dôstojník SS koordinoval identifikáciu, kumuláciu a transport židovského obyvateľstva z celej Európy do vyhladzovacích táborov v Nemcami okupovanom Poľsku.

Jeruzalem 21. februára (TASR) - Vo veku 94 rokov zomrel nemecko-izraelský právnik Gabriel Bach, ktorý v roku 1961 figuroval v súdnom procese s nacistickým zločincom Adolfom Eichmannom ako zástupca generálneho prokurátora židovského štátu. Informovala o tom v nedeľu spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na izraelské justičné zdroje.

Bach bol počas tohto medializovaného procesu, ktorý sa konal v Jeruzaleme, poverený zhromažďovaním dôkazov pod vedením hlavného izraelského prokurátora Gideona Hausnera.

Eichmann, jeden z hlavných organizátorov holokaustu, bol zadržaný agentmi izraelskej tajnej služby Mosad v roku 1960 pri argentínskom Buenos Aires, kde sa po skončení vojny ukrýval pod falošným menom Ricardo Klement.

Eichmann ako dôstojník SS koordinoval identifikáciu, kumuláciu a transport židovského obyvateľstva z celej Európy do vyhladzovacích táborov v Nemcami okupovanom Poľsku.

Na arch. sn. z 15.apríla 1961 nacistický vojnový zločinec Adolf Eichmann.
Foto: TASR/AP


V roku 1961 ho postavili pred súd a uznali za vinného zo zločinov proti ľudskosti, zločinov proti židovskému ľudu a vojnových zločinov. Popravili ho v roku 1962.

"Ak si niekto zaslúžil smrť, bol to on," uviedol Bach v roku 2017 v rozhovore pre organizáciu Medzinárodný pochod živých (IML).

Bach sa narodil v marci 1927 v Nemecku, s rodinou utiekol z krajiny do Holandska v roku 1938 - rok predtým, ako vypukla druhá svetová vojna. V roku 1940 emigroval do Britského mandátu Palestína a usadil sa v Jeruzaleme.

V roku 1982 sa stal sudcom izraelského najvyššieho súdu, kde pôsobil 15 rokov. Pochovali ho na jeruzalemskom cintoríne Har ha-Menuchot. Zanechal po sebe manželku Ruth.