Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Zomrel švagor a kritik najvyššieho duchovného vodcu Chameneího

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Tehrání sa stal kritikom islamskej republiky, ale predtým sa staval aj proti monarchii vedenej šachom Mohammadom Rezom Pahlavím, podporovaným Spojenými štátmi.

Teherán 21. októbra (TASR) - Vo veku 96 rokov zomrel v Teheráne iránsky disident a duchovný Alí Tehrání, švagor najvyššieho duchovného vodcu Alího Chameneního a jeho kritik. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra ISNA a následne agentúra AFP.

Šejk Tehrání, vlastným menom Alí Morádchání, sa v roku 1962 oženil s Chameneího sestrou Badrí.

V rokoch 1984–95 žil Tehrání v exile v Bagdade v susednom Iraku, kde v rozhlasových vysielaniach ostro kritizoval Iránsku islamskú republiku.

Badrí na vrchole iránsko-irackej vojny (trvala v rokoch 1980–88) ušla do Bagdadu za svojím manželom.

Tehrání v pamätiach zverejnených na svojej oficiálnej webovej stránke chválil manželku za to, že "vždy stála po jeho boku, pred islamskou revolúciou aj po nej".

Po založení islamskej republiky (vo februári 1979) krátko pôsobil v justičnom orgáne, potom ho zvolili do zhromaždenia, ktoré bolo poverené vypracovaním ústavy.

Tehrání sa stal kritikom islamskej republiky, ale predtým sa staval aj proti monarchii vedenej šachom Mohammadom Rezom Pahlavím, podporovaným Spojenými štátmi, ktorého zvrhli počas islamskej revolúcie v roku 1979.

Šachova tajná služba uväznila Tehráního za jeho podporu vodcovi revolúcie, ajatolláhovi Rúholláhovi Chomejnímu.

Tehráního po jeho návrate z exilu v roku 1995 odsúdili na 20 rokov väzenia, z čoho si odpykal sedem rokov "v rôznych väzniciach", ako uviedol vo svojich memoároch.

Svoj odpor voči islamskej republike znovu vyjadril vo vyhlásení 10. februára 2021 pri príležitosti výročia revolúcie z roku 1979. Podľa jeho slov je súčasná islamská republika iná než za čias proroka Mohameda.

Po Tehráním zostala manželka, ktorá s ním žila v iránskej metropole Teherán.

Ich dcéra Farída Morádcháníová sa stala známou ako aktivistka proti trestu smrti. V januári ju zatkli, niekoľko mesiacov po tom, čo sa zúčastnila na slávnosti na počesť vdovy po zvrhnutom šachovi.

Ich najstarší syn Mahmúd, tiež odporca islamskej republiky, žije vo Francúzsku.