Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrel údajný nacistický vojnový zločinec z tábora Ravensbrück

Ilustračná fotka Foto: TASR Martin Baumann

Tým sa skončila aj vyšetrovanie jeho prípadu.

Berlín 28. februára (TASR) - Deväťdesiatdeväťročný muž, ktorý bol vyšetrovaný pre podozrenie zo spoluúčasti na vražde ako bývalý dozorca v nacistickom koncentračnom tábore, zomrel. Tým sa skončila aj vyšetrovanie jeho prípadu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Muž v rokoch 1943-1945 pracoval v koncentračnom tábore Ravensbrück a bol podozrivý zo spoluúčasti na vražde, uviedla prokuratúra v meste Coburg.

"Keďže obvinený muž už zomrel, vyšetrovanie je ukončené," uviedla prokuratúra. Dodala, že nebolo možné určiť presný počet úmrtí, s ktorými mohol jeho prípad súvisieť. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung vyšetrovanie pokročilo pomerne ďaleko a obvinený preto mohol byť postavený pred súd.

Cestu k novým súdnym procesom otvoril v tomto smere prelomový rozsudok z roku 2011. Jeden z bývalých dozorcov v nacistických táboroch, John Demjanjuk, bol odsúdený na základe toho, že slúžil ako súčasť Hitlerovej vraždiacej mašinérie. Priamy dôkaz, že by niekoho zabil však neexistoval. Odvtedy boli viacerí bývalí pracovníci koncentračných táborov uznaní za vinných zo spoluúčasti na vražde na rovnakom základe.

Vlani v decembri 97-ročnú bývalú tajomníčku nacistického tábora odsúdili za spoluúčasti na zavraždení viac ako 10.000 ľudí v tábore Stutthof v okupovanom Poľsku. Dostala dvojročný podmienečný trest, proti ktorému sa odvolala.

Minulý rok na päť rokov väzenia odsúdili aj 101-ročného Josefa Schütza za spoluúčasť na vražde najmenej 3500 ľudí. V rokoch 1942-1945 pracoval ako dozorca v nacistickom tábore Sachsenhausen severne od Berlína.

Vzhľadom na plynúci čas však bolo niekoľko prípadov zrušených, pretože obvinení zomreli alebo neboli schopní postaviť sa pred súd.