Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zomrel ultraortodoxný duchovný vodca Geršon Edelstein, mal 100 rokov

Ultraortodoxní židia smútia okolo tela rabína Geršona Edelsteina počas pohrebu v izraelskom meste Bnej Brak v utorok 30. mája 2023. Foto: TASR/AP

Edelstein sa narodil v roku 1923 v Rusku a v roku 1934 emigroval do Palestíny, ktorá bola vtedy pod britskou správou. Ako syn rabína zasvätil celý život štúdiu židovských svätých písiem.

Jeruzalem 30. mája (TASR) - Vo veku 100 rokov zomrel v utorok rabín Geršon Edelstein, jeden z duchovných vodcov ultraortodoxného judaizmu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na oficiálne izraelské zdroje.

Izraelský prezident Jicchak Herzog vyjadril smútok za týmto "popredným duchovným vodcom, ktorého znalosť Tóry ovplyvnila našu generáciu a bude ovplyvňovať aj ďalšie generácie".

"Židovský ľud v Izraeli a v zahraničí oplakáva smrť veľkého rabína Geršona Edelsteina. Nech je spomienka na tohto spravodlivého muža, ktorý viedol židovský ľud, požehnaním," vyhlásil David Lau, hlavný aškenázsky rabín Izraela.

Edelstein v marci 2022 vystriedal na čele Rady mudrcov Tóry vplyvného rabína Chajima Kanievského. Táto inštitúcia riadi politickú alianciu Zjednotený judaizmus Tóry (Jahadut ha-Tora ha-Me'uchedet), ktorá je súčasťou izraelskej vládnej koalície.

Edelstein sa narodil v roku 1923 v Rusku a v roku 1934 emigroval do Palestíny, ktorá bola vtedy pod britskou správou. Ako syn rabína zasvätil celý život štúdiu židovských svätých písiem.

Učil na prestížnej ješive Ponevež v ultraortodoxnom meste Bnej Brak východne od Tel Avivu. Neskôr túto židovskú vzdelávaciu akadémiu i viedol.

Edelsteinov pohreb sa začal v Bnej Braku ešte v utorok popoludní a zhromaždili sa na ňom davy ľudí. Úrady vopred odhadovali účasť na 100.000 ľudí.