Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zomrel známy britský skladateľ, autor hudby v súťaži Milionár

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Strachan napísal hlavnú znelku, ako aj doplnkovú dramatickú hudbu so svojím otcom Keithom.

Londýn 23. septembra (TASR) - Vo veku 50 rokov zomrel britský skladateľ Matthew Strachan, spoluautor hudby v zábavnej televíznej relácii Milionár. Informovala o tom vo štvrtok stanica BBC.

Strachan napísal hlavnú znelku, ako aj doplnkovú dramatickú hudbu so svojím otcom Keithom. Kompozície sa stali známymi na celom svete vďaka mnohým národným verziám tohto programu. Na Slovensku sa Milionár vysielal v rokoch 2000 - 2006 a 2007 - 2008.

Strachanovci vytvorili pre túto britskú vedomostnú šou celkovo 95 hudobných čísel počas ôsmich dní v roku 1998. Vynieslo im to desať cien Americkej spoločnosti skladateľov, autorov a vydavateľov (ASCAP) za najhranejšiu hudbu v americkej TV.

Producenti požiadali skladateľskú dvojicu, aby napísala hudbu ku každej situácii, ktorá sa môže počas tohto vedomostného kvízu vyskytnúť. Otec a syn nahrali každú kompozíciu vo viacerých tóninách - pri každom položení novej otázky sa hudba posunula o pol tónu vyššie, čo hráča podvedome prinútilo zvýšiť stávku.

Matthew Strachan skomponoval hudbu aj pre televízne filmy, seriály a programy, bol tiež autorom reklamných zvučiek a niekoľkých divadelných muzikálov. Spolu s manželkou Bernadette Strachanovou vydal dva mysteriózne romány pod pseudonymom MB Vincent.