Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrela aktivistka, ktorá bola za liečbu koronavírusu ivermektínom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas pandémie na sociálnej sieti Telegram zdieľala príspevky o zbytočnosti mainstreamových protipandemických opatrení, a najmä očkovania.

Chicago 14. septembra (TASR) – Podporovateľka konšpiračných teórií QAnon, ktorej ochorenie na covid nedávno vyvolalo kampaň proti nemocnici v Chicagu, pretože ju tam odmietli liečiť neschváleným a potenciálne nebezpečným liekom ivermektín, v pondelok zomrela.

Ako informoval denník Chicago Sun Times, podľa ošetrujúceho lekára Veronica Wolská zomrela na zápal pľúc v dôsledku choroby COVID-19 s hypotyreózou ako faktorom, ktorý prispel k zhoršeniu zdravotného stavu. Mala 64 rokov.

Wolskej prívrženci na sociálnych sieťach informovali, že v chicagskej nemocnici Amita Resurrection Medical Center bola hospitalizovaná niekoľko týždňov.

Minulý týždeň začali Wolskej sympatizanti nemocnicu v Chicagu zaplavovať telefonátmi a organizovať protesty po tom, čo jej lekári odmietli podať ivermektín - liek, ktorý odporcovia očkovania považujú za prelomovú liečbu covidu.

Aktivisti sa dokonca uplynulý víkend snažili nemocnicu donútiť, aby Wolskú „vypísala". Upozornili, že ak tak lekári neurobia, hrozí im údajne obvinenie z vraždy.

Ivermektín je schválený ako prostriedok proti parazitom u ľudí i zvierat. Zdravotné úrady vo viacerých krajinách opakovane varovali, že ivermektín nie je účinný proti koronavírusu, ani schválený na liečbu covidu. V posledných mesiacoch pritom v USA registrujú obrovský nárast prípadov súvisiacich s predávkovaním ivermektínom. Podľa správ médií niektorí ľudia dokonca začali požívať ivermektín v podobe pasty pre kone.

Samotná Wolská sa v minulosti preslávila ako politická aktivistka, pričom najprv podporovala bývalého prezidentského kandidáta Bernieho Sandersa, neskôr prešla do tábora exprezidenta USA Donalda Trumpa a začala sa hlásiť ku konšpiračným teóriám QAnon. Počas pandémie na sociálnej sieti Telegram zdieľala príspevky o zbytočnosti „mainstreamových" protipandemických opatrení, a najmä očkovania.