Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrela členka vražedného kultu vedeného Charlesom Mansonom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Linda Kasabianová zomrela ešte 21. januára v nemocnici v Tacome v štáte Washington, uviedol web TMZ s odvolaním sa na úmrtný list.

Washington 1. marca (TASR) - Vo veku 73 rokov zomrela Linda Kasabianová, niekdajšia členka vražedného kultu vedeného Charlesom Mansonom. Podľa agentúry AFP o tom v stredu informovali americké médiá.

Takzvaná "Rodina" vedená Mansonom v auguste roku 1969 v prenajatom dome v exkluzívnej štvrti Los Angeles zavraždila herečku Sharon Tateovú a ďalšie tri osoby. V čase svojej násilnej smrti bola Tateová v ôsmom mesiaci tehotenstva. Otcom dieťaťa bol Tateovej manžel, filmový režisér Roman Polanski.

Počas súdneho procesu s členmi sekty sa Kasabianová stala svedkom obžaloby a dosiahla dohodu o imunite pred trestným stíhaním výmenou za poskytnutie dôkazov o trestných činoch spáchaných Mansonovým klanom.

Táto dohoda bola v čase súdneho procesu s mansonovcami vnímaná ako kontroverzná: časť právnikov chcela, aby Kasabianová bola za trestné činy stíhaná v plnej miere. Iní zase argumentovali, že síce bola nepriamou spolupáchateľkou vrážd, ktorým nijako nezabránila, ani po ich spáchaní nekontaktovala políciu alebo šerifa - zároveň sa však zrejme ani na jednom zo zločinov fyzicky nepodieľala.

Na súdnom pojednávaní ako jediná z členov vraždiacej skupiny vyjadrila ľútosť a súcit. Charles Manson a štyria jeho stúpenci dostali tresty odňatia slobody. Samotný Manson, odsúdený na doživotie, zomrel vo väzení v roku 2017.

Kasabianová zomrela ešte 21. januára v nemocnici v Tacome v štáte Washington, uviedol web TMZ s odvolaním sa na úmrtný list.

Z tohto dokladu tiež vyplýva, že Kasabianová si zmenila priezvisko na Chiochiosová - zrejme aby sa ochránila po tom, ako svedčila proti vražednému kultu.

Charles Manson patril medzi najznámejších zločincov 20. storočia. Podľa žalobcov chcel vraždami rozpútať rasovú vojnu medzi bielymi a čiernymi Američanmi.