Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrela dcéra svetoznámeho španielskeho maliara Pabla Picassa

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Len v rokoch 1938 a 1939 namaľoval Picasso až 14 jej portrétov vrátane diel Maya s bábikou, Maya s loďou či Maya v námorníckom úbore.

Paríž 21. decembra (TASR) — Maya Ruiz-Picassová, dcéra španielskeho maliara Pabla Picasa, zomrela vo veku 87 rokov. Bola svetlom v jeho živote i tvorbe, napísalo v stredu v reakcii na jej úmrtie francúzske ministerstvo kultúry. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Maya Ruiz-Picassová bola dcérou tohto umelca a o 28 rokov mladšej Marie-Thérése Walterovej, ktorú Pabo Picasso spoznal v roku 1927. Jej úmrtie oznámila rodina prostredníctvom svojho právnika s tým, že zomrela v utorok v kruhu rodiny.

Narodila sa 5. septembra 1935. Nebola prvým dieťaťom Picassa, napriek tomu na neho mala veľký vplyv. Nik z jej troch nevlastných súrodencov netrávil s maliarom toľko času, ako ona.

Len v rokoch 1938 a 1939 namaľoval Picasso až 14 jej portrétov vrátane diel Maya s bábikou, Maya s loďou či Maya v námorníckom úbore.

Jedinečnému vzťahu medzi Picassom a jeho dcérou sa venuje predmetom dvojvýstavy v parížskom Picassovom múzeu. Koncom septembra 2021 darovala Maya viacero diel svojho otca francúzskemu štátu. Bol medzi nimi aj portrét jej matky.

Pablo Picasso zomrel v roku 1973.