Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zomrela indiánska herečka, ktorá odmietla prevziať Oscara pre Branda

Na archívnej snímke z 27. marca 1973 Sacheen Littlefeatherová, indiánska aktivistka a herečka, ktorú vypískali, keď odmietla prevziať Oscara v mene Marlona Branda za najlepší mužský herecký výkon vo filme Krstný otec. Foto: TASR - AP

Akadémia len pred dvoma týždňami zorganizovala vo svojom novom losangeleskom múzeu slávnostné podujatie, na ktorom Littlefeatherovej vzdala poctu a ospravedlnila sa jej za nevhodné zaobchádzanie.

Washington 3. októbra (TASR) - Vo veku 75 rokov zomrela Sacheen Littlefeatherová, indiánska aktivistka a herečka, ktorú v roku 1973 vypískali, keď odmietla prevziať Oscara v mene Marlona Branda. Oznámila to v nedeľu Akadémia filmových umení a vied (AMPAS), z ktorej vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

Akadémia len pred dvoma týždňami zorganizovala vo svojom novom losangeleskom múzeu slávnostné podujatie, na ktorom Littlefeatherovej vzdala poctu a ospravedlnila sa jej za nevhodné zaobchádzanie.

Littlefeatherová, vlastným menom Marie Louise Cruzová, pochádzala z kmeňov Apačov a Jakiov (Yaquiov).

Na inkriminovanom odovzdávaní Oscarov pred takmer 50 rokmi, ktoré sa ako prvé vysielalo naživo na celom svete, ju publikum vypískalo, keď vysvetľovala, prečo si Brando odmietol prevziať Oscara za najlepší mužský herecký výkon vo filme Krstný otec.

Brando požiadal Littlefeatherovú o túto službu na znak protestu proti zaobchádzaniu filmového priemyslu s pôvodnými obyvateľmi Ameriky.

"Šla som tam ako hrdá Indiánka s dôstojnosťou, odvahou, šarmom a pokorou. Vedela som, že musím hovoriť pravdu; že niektorí ľudia ju prijmú a niektorí možno nie," uviedla Littlefeatherová 17. septembra na podujatí v múzeu Akadémie.

Pripomenula, že hviezdu westernov Johna Waynea museli pri jej odchode z pódia zadržať, aby ju fyzicky nenapadol. Littlefeatherová mala následne problémy získať prácu v Hollywoode; kastingoví režiséri dostávali varovania, aby ju nezamestnávali.

Na otázku novinárov pred slávnostným ceremoniálom, ako sa cíti, keď musela na slovo "prepáčte" tak dlho čakať, Littlefeatherová odpovedala: "Na ospravedlnenie nie je nikdy neskoro."